جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
5S بازاریابی دیجیتال

5s بازاریابی دیجیتال چیست؟

در دنیای دیجیتال مارکتینگ مدل 5S بازاریابی دیجیتال، یکی از روش‌های بازاریابی است که با کمک آن می‌توان اهداف مناسبی را برای بازاریابی دیجیتال تنظیم کرد. انواع مدل های بازاریابی دیجیتال راهکارها و استراتژی‌های مختلفی هستند که سازمان‌ها، شرکت‌ها و کسب‌وکارها با استفاده از آن‌ها فعالیت‌های بازاریابی آنلاین خود را توسعه می‌دهند. جلب‌اعتماد و افزایش وفاداری مشتری از جمله مزایای پیاده سازی 5S است. در این مقاله از وب‌سایت دکتر علی ناصرحجتی این مدل بازاریابی را معرفی می‌کنیم.

انواع مدل های بازاریابی دیجیتال

دنیای تجارت الکترونیک و حوزه دیجیتال مارکتینگ بسیار گسترده است و صاحبان کسب‌وکار در این حوزه تلاش می‌کنند با اتخاذ استراتژی‌های بازاریابی مؤثر در میدان رقابت پیروز شوند. علاوه بر مدل 5S بازاریابی دیجیتال، انواع دیگری از مدل‌های بازاریابی دیجیتال وجود دارد که اجرای هرکدام از آن‌ها نقش مهمی در موفقیت کسب‌وکارها دارد. انواع مدل های بازاریابی دیجیتال عبارت‌اند از:

1. مدل AIDA

این نوع مدل بازاریابی از 4 مرحله مهم تشکیل شده است که فرایند تصمیم‌گیری مشتریان برای خرید یا تشویق آن‌ها برای اقدام به خرید را مشخص می‌کند. نام این مدل برگرفته از حروف آغازین مراحل مختلف این نوع بازاریابی دیجیتال است که در ادامه به آ‌ن‌ها می‌پردازیم.

  • Awareness (آگاهی): در اولین مرحله از مدل AIDA هدف جلب‌توجه مشتریان و مخاطبان است. از طریق تولید محتوای باکیفیت، تصاویر، ویدئو، رنگ‌ها و عناوین جذاب می‌توان آگاهی و توجه ایجاد کرد.
  • Interest (علاقه): در دومین مرحله از بازاریابی مدل AIDA باید بتوان در مشتریان و کاربران انگیزه و علاقه کافی ایجاد کرد تا برای خرید ترغیب شوند. در این مرحله لازم است اطلاعات مفیدی ارائه شود که به نیاز یا علایق کاربران و مخاطبان پاسخ دهد.
  • Desire (خواسته): در مرحله سوم از این نوع استراتژی بازاریابی باید بتوان خواسته مشتریان را به سمت محصول ایجاد کرد. اطلاعات شفاف درباره مزایا، ویژگی‌ها و ارزش‌افزوده کالا یا خدمات می‌تواند شما را به مشتریان هدف نزدیک کرده و آن‌ها را برای خرید ترغیب کند؛ مانند چیزی که در 5S بازاریابی دیجیتال مشاهده می‌شود.
  • Action (اقدام): آخرین مرحله مدل بازاریابی AIDA اقدام برای خرید است. در این مرحله باید مشتریان را برای اقداماتی مانند خرید، ثبت‌نام و تماس ترغیب کرد. همانند مزایای پیاده سازی 5S این نوع استراتژی هم به شرکت‌ها کمک می‌کند تا مشتریان را در مسیر صحیح تصمیم‌گیری مدیریت کرده و در سفر مشتری آن‌ها را دنبال کنند.

2. مدل Lynchpin (لینکون)

همانند مدل 5S بازاریابی دیجیتال، مدل لینکون نیز یکی از انواع مدل های بازاریابی دیجیتال است. این مدل بر اساس مفهوم لینکون ساخته شده است. منظور از لینکون چیزی است که در مرکز یک سیستم یا فرایند قرار می‌گیرد. در این مدل بازاریابی مشتریان نهادهای باارزش کسب‌وکار هستند و می‌توان با ارائه اطلاعات ارزشمند و خدمات متمایز، تعامل سازنده با آن‌ها برقرار کرد.

این مزیت را در گروه مزایای پیاده سازی 5S نیز مشاهده می‌کنیم. ایجاد ارتباطات مؤثر با مشتریان، حفظ آن‌ها، افزایش آگاهی از برند و ایجاد حس وفاداری در مشتریان از مزایای این مدل بازاریابی هستند.

انواع مدل های بازاریابی دیجیتال؛ مدل Stage Model-5

3. انواع مدل های بازاریابی دیجیتال؛ مدل Stage Model-5 (مدل پنج مرحله‌ای)

در این مدل از بازاریابی دیجیتال، استراتژی‌های کارآمد و مؤثر برای افزایش تعامل سازنده با مشتریان به کار می‌رود. بر خلاف مدل 5S بازاریابی دیجیتال و مدل AIDA، این مدل از 5 مرحله تشکیل شده است. این مراحل عبارت‌اند از:

  • Reach (دسترسی): در این مرحله هدف جلب‌توجه مخاطبان و مشتریان هدف از طریق شبکه‌های اجتماعی، تبلیغات، محتوای جذاب و… است.
  • Act (عمل): ایجاد تعامل با مشتریان و ترغیب آن‌ها برای اقداماتی مانند دانلود رایگان محتوا، خرید محصول، ثبت‌نام در خبرنامه و… است تا آنان را به مشتریان وفادار تبدیل کرد.
  • Convert (تبدیل): همان‌طور که از نام آن مشخص است در این مرحله از بازاریابی 5 مرحله‌ای باید مشتریان بالقوه را به مشتریان حقیقی تبدیل کرد. ساده‌کردن فرایند خرید یکی از استراتژی‌های تبدیل کاربران به مشتریان وفادار است.
  • Engage (مشارکت): ایجاد ارتباط مستمر و مشارکت با مشتریان هدف این مرحله از بازاریابی 5 مرحله‌ای است. با اتخاذ استراتژی‌های بازاریابی مانند ایمیل مارکتینگ، تولید محتوا و برگزاری رویدادها می‌توان یک رابطه دوسویه با مشتریان برقرار کرد.
  • Bond (ارتباط): آخرین مرحله از این مدل بازاریابی افزایش ارتباط دائمی با مشتریان و افزایش وفاداری آنان است. یعنی همان چیزی که در تمام انواع مدل های بازاریابی و از جمله 5S بازاریابی دیجیتال مشاهده می‌شود. ارائه خدمات ارزشمند، افزایش رضایت مشتریان و تعامل سازنده با آن‌ها موجب وفاداری مشتریان می‌شود.

4. مدل بازاریابی 7C

یکی دیگر از انواع مدل های بازاریابی دیجیتال مدل 7C است که از آن برای تدوین استراتژی‌های بازاریابی هدفمند و افزایش تعامل سازنده با مشتریان استفاده می‌شود. همانند مدل 5S بازاریابی دیجیتال که از حروف اول برای نام‌گذاری آن استفاده شده، مؤلفه‌های این نوع بازاریابی نیز همگی با حرف C آغاز می‌شوند. با این تفاوت که این مدل بازاریابی 7 مرحله است. این مراحل عبارت‌اند از:

  • Capabilities (توانایی‌ها): اولین مرحله بازاریابی 7C بر قابلیت‌ها، توانایی، مهارت و توانمندی‌های کسب‌و‌کار تأکید می‌کند. براین‌اساس لازم است ویژگی‌های متمایز کسب‌وکار شما مورد تأکید قرار گیرند.
  • Cost (هزینه): ارزیابی هزینه محصول یا خدمات، مربوط به این مرحله است. برای تشویق مشتریان برای خرید باید بین قیمت و ارزش محصول یا خدمات ارائه شده تعادل برقرار باشد.
  • Convenience (راحتی): هدف و منظور از این مرحله سهولت دسترسی مشتریان و کاربران به خدمات یا کالا و ساده‌بودن مراحل خرید و افزایش تجربه مثبت مشتریان است.
  • Communication (ارتباط): همانند تمام انواع مدل های بازاریابی دیجیتال و از جمله 5S بازاریابی دیجیتال، برقراری ارتباط مؤثر با مشتریان مؤلفه مهمی برای افزایش سود است. با روش‌های ارتباطی کارآمد مانند اس ‌ام ‌اس مارکتینگ، شبکه‌های اجتماعی، ایمیل مارکتینگ و… می‌توان ارتباطی پایدار و سازنده با مشتریان داشت.
  • Consumer Needs (نیازهای مصرف‌کننده): آگاهی از خواسته، علایق و نیازهای مصرف‌کننده و ارائه محصول، خدمات و محتوای مناسب به این مرحله مربوط می‌شود.
  • Channel (کانال): استفاده از کانال‌های ارتباطی مؤثر برای تبلیغ و ارتباط با مشتریان مهم است. همان‌طور که در قسمت 5S بازاریابی دیجیتال خواهیم دید این بخش نیز دارای مزایای پیاده سازی 5S است. استفاده از کانال‌های مختلف مانند شبکه‌های اجتماعی، وب‌سایت و ایمیل برخی از این کانال‌ها هستند.
  • Control (کنترل): آخرین بخش از مدل بازاریابی 7C کنترل و مدیریت فرایندها و استراتژی‌ها برای ایجاد ارتباط سازنده با مشتریان و ارتقای تجربه مشتری است.

5S بازاریابی دیجیتال

5S بازاریابی دیجیتال

یکی دیگر از انواع مدل های بازاریابی دیجیتال، مدل 5S بازاریابی دیجیتال است. با استفاده از یک مجموعه کارآمد از مهم‌ترین اهداف دیجیتال مارکتینگ می‌توان با استفاده از مؤلفه‌های مهم عملکرد بازاریابی را بهبود بخشید. درنتیجه به مزایای پیاده سازی 5S یعنی افزایش ترافیک وب‌سایت، افزایش آگاهی برند و سودآوری بالا و کسب سهم مناسب از بازار هدف دست ‌یافت. مدل بازاریابی 5S از 5 قسمت مهم تشکیل شده است که عبارت‌اند از:

1. 5S بازاریابی دیجیتال؛ فروش (Sell)

مهم‌ترین و هدف نهایی هر معامله کسب درآمد و سودآوری یعنی فروش است. افزایش اعتماد در مشتریان در فرایند خرید آنلاین و تحویل رایگان یکی از استراتژی‌های این بخش است. افزودن مواردی مانند نماد ساماندهی، نماد اعتماد، ارائه مجوزهای لازم و… بخشی از انواع استراتژی بازاریابی اثربخش هستند.  اقدامات دیگر متناسب با پرسونای مشتری نیز نتایج مؤثری دارند.

2. صحبت کردن (Speak)

دومین قسمت از 5S بازاریابی دیجیتال صحبت‌کردن با مشتریان از طریق شرکت در بحث‌ها و برقراری تعامل سازنده با آن‌ها است. این روش مهم که از مزایای پیاده سازی 5S است موجب می‌شود که به مشتریان هدف نزدیک‌تر شوید. برای این هدف استفاده از روش‌های مختلف مانند کانال‌ها و شبکه‌های اجتماعی، ایمیل و پیام کوتاه بسیار مؤثر است.

3. قسمت های 5S بازاریابی دیجیتال؛ خدمات رسانی (Serve)

خدمات‌رسانی به کاربران و مشتریان از طریق شبکه‌های اجتماعی، سایت و… یک نوع از بهترین استراتژی بازاریابی اثر بخش برای ارزش دادن به مشتریان، پاسخ به سؤالات آن‌ها و جلب‌اعتماد و وفاداری مشتریان است. این مورد منجر به کسب یکی دیگر از مزایای پیاده سازی 5S یعنی ارزش‌گذاری مشتریان می‌شود.

توجه به کیفیت خدمات ارائه شده یکی از نکات مهم برای پشتیبانی از فروش، خدمات‌رسانی و تعامل با مشتریان است. این کار می‌تواند منافع زیادی برای سازمان داشته باشد به صورتی که برخی شرکت‌ها مانند ASOS در انتخاب کانال خدمات‌رسانی به مشتریان سرمایه‌گذاری می‌کنند.

5S بازاریابی دیجیتال؛ ذخیره کردن

4. ذخیره کردن (Save)

شاید در نگاه اول این گزینه از 5S بازاریابی دیجیتال جذابیت کمتری در مقایسه با ساخت برند و تعامل با شبکه‌های اجتماعی داشته باشد؛ ولی ارزش آن بسیار بالا است. از طریق صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌توان به سود بالایی رسید. برای خرده‌فروش‌های چند کانالی یا شرکت‌های خدماتی بسیار مناسب است؛ اگر برای کانال‌های آنلاین خود بودجه کافی ندارید با صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌توان در راستای بهبود شرایط اقدام کرد.

5. توسعه آنلاین برند (Sizzle)

در انواع مدل های بازاریابی دیجیتال، افزایش آگاهی از برند و توسعه آنلاین آن اهمیت زیادی دارد؛ زیرا منجر به افزایش سودآوری و پیشی‌گرفتن از رقبا می‌شود. توجه به این بخش از 5S بازاریابی دیجیتال نقش مهمی در دستیابی به اهداف فروش دارد؛ ولی توجه داشته باشید که تنظیم اهداف، اتخاذ استراتژی‌های مؤثر و پیگیری آن‌ها همیشه هم راحت نیست.

تولید محتوای باکیفیت در فرمت‌های مختلف، تعامل با کاربران، توجه به سؤالات، انتقاد و پیشنهادها و همچنین نیاز و خواسته مشتریان همگی در افزایش آگاهی از برند نقش دارند. درنتیجه می‌توان از مزایای پیاده سازی 5S بهره برد.

جمع‌بندی

با فراگیرشدن تجارت الکترونیک، بازاریابی دیجیتال نقش مهمی در موفقیت سازمان‌ها و کسب‌وکارهای مختلف دارد. 5S بازاریابی دیجیتال یکی از مدل‌های بازاریابی است که از 5 بخش جداگانه ولی مرتبط با یکدیگر تشکیل شده است. تعامل سازنده با مشتریان، افزایش آگاهی از برند با استراتژی‌های مختلف و افزایش سودآوری برخی از مزایای پیاده سازی 5S هستند.

البته مدل‌هایی مانند مدل AIDA، لینکون، مدل پنج‌مرحله‌ای و مدل 7C از دیگر انواع مدل های بازاریابی دیجیتال هستند که استراتژی‌های کارآمدی برای کسب سهم مناسب از بازار هدف دارند. به دلیل اهمیت و گسترش بازاریابی آنلاین و نقش آن در جذب مشتریان مشاوران و متخصصان زیادی در این زمینه و تدوین استراتژی‌های مؤثر فعالیت می‌کنند.

دکتر علی ناصرحجتی از مشاوران باتجربه در این حوزه است که با داشتن سابقه موفق در حوزه مشاوره مدیریت، مارکتینگ و دیجیتال مارکتینگ مشاوره‌های تخصصی را در اختیار صاحبان کسب‌وکار قرار می‌دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره به صفحه تماس با من مراجعه کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا