احتمالاً این روزها عبارتهایی مانند دیجیتال مارکتر و کارشناس دیجیتال مارکتینگ را شنیدهاید. اینترنت و دنیای آنلاین همه چیز را تغییر داده و یک دهکده جهانی ایجاد کرده است. در حال حاضر بازاریابی دیجیتال یکی از مشاغل پرکاربرد در جهان است و بسیاری از کسبوکارها در بستر اینترنت و فضای آنلاین خود را به مشتریان و مخاطبان معرفی میکنند.
یک متخصص دیجیتال مارکتینگ از طریق کانالهای ارتباطی مختلف مانند ایمیل مارکتینگ، شبکههای اجتماعی و وایت پیپرها محتوای مناسب و ارزشمند در اختیار مخاطبان قرار میدهد. باتوجهبه رقابت بالا در کسبوکارهای آنلاین تنها یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ حرفهای میتواند ترافیک سایت و نرخ بازگشت سرمایه را افزایش دهد. در این مقاله از وبسایت علی ناصرحجتی با دیجیتال مارکتر آشنا میشویم.
دیجیتال مارکتینگ و استراتژی های بازاریابی
تمامی روشهای بازاریابی که در آنها از اینترنت و دستگاههای الکترونیکی برای بازاریابی استفاده میشود دیجیتال مارکتینگ نام دارد. در دیجیتال مارکتینگ از کانالها و ابزارهای مختلفی مانند موتورهای جستجو، شبکههای اجتماعی، وبلاگها و ایمیل برای افزایش آگاهی برند و جذب مشتریان استفاده میشود.
فردی که در بخشی از این بازاریابی فعالیت میکند دیجیتال مارکتر نام دارد. یک متخصص دیجیتال مارکتینگ باید با استراتژیهای بازاریابی آشنا باشد تا بتواند میزان ترافیک وبسایت، نرخ بازگشت سرمایه و فروش محصولات یا خدمات را افزایش دهد. برخی استراتژیهای بازاریابی که کارشناس دیجیتال مارکتینگ باید با آنها آشنا باشد عبارتاند از:
- تبلیغات کلیکی
- تبلیغات شبکههای اجتماعی
- سئو
- تبلیغات موتور جستجو
- بازاریابی محتوا
- تبلیغات همسان
- بهینهسازی نرخ تبدیل
- بازاریابی ایمیلی
مزایای بازاریابی دیجیتال
در دنیای تجاری امروزی بسیاری از کسبوکارها در بستر اینترنت و به روشهای گوناگون بازاریابی در پی افزایش آگاهی برند و افزایش فروش محصول یا خدمات خود هستند. در این زمینه مشاغل متعددی مانند دیجیتال مارکتر یا متخصص دیجیتال مارکتینگ ظهور کردهاند که وظیفه بازاریابی را در کانالهای مختلف انجام میدهند. بازاریابی دیجیتال در مقایسه با بازاریابی سنتی بسیار مفید، مؤثر و کارآمد است. مزایای دیجیتال مارکتینگ عبارتاند از:
- امکان برندسازی با سرعت بالا
- هزینههای مقرونبهصرفه
- قابلیت سنجش و ارزیابی
- دسترسی آسان به گروه مشتریان هدف
- کانالهای بازاریابی متنوع
- امکان انتقال پیام به مخاطبان با یک پیام و هزینه کم
- تنوع در تبلیغات مانند تبلیغات کلیکی، سئو
- امکان اشتراکگذاری سریع محتوای تبلیغاتی در بین طیف گستردهای از مخاطبان
- تعاملی بودن بازاریابی دیجیتال و برقراری ارتباط مناسب بین دوطرفه
دیجیتال مارکتر کیست؟
بازاریاب دیجیتال یا دیجیتال مارکتر فردی است که با استفاده از پلتفرمها و ابزارهای آنلاین تلاش میکند برای یک کسبوکار مشتریان بالقوه جذب کند. وظیفه متخصص دیجیتال مارکتینگ تنها طراحی و تدوین کمپینهای تبلیغاتی نیست؛ بلکه با آنالیز دائمی کانالهای مختلف بازاریابی برای معرفی و رشد برند و افزایش فروش تلاش میکند.
بهعبارتدیگر ماندگاری یا عدم ماندگاری یک برند به هنر دیجیتال مارکتر بستگی دارد. یک متخصص حرفهای دیجیتال مارکتینگ باید بتواند با استفاده از تمام کانالها و ابزارهای بازاریابی دیجیتال برای افزایش آگاهی برند و تولید لید استفاده کند. یک متخصص مارکتینگ در کانالهای مختلفی فعالیت میکند که عبارتاند از:
- بلاگها
- وبسایتهای شرکتها
- ایمیل مارکتینگ
- تبلیغات نمایشی آنلاین
- موتورهای جستجو
- شبکههای اجتماعی
علاوه بر این کارشناس دیجیتال مارکتینگ باید بتواند با تحلیل آمارها و دادهها میزان موفقیت کمپین بازاریابی را ارزیابی کرده و نقاط ضعف و قوت را شناسایی کند. همچنین طرح و اجرای استراتژیهای مؤثر برای بهبود عملکرد بازاریابی دیجیتال لازمه دیجیتال مارکتینگ است.
مهارت های لازم برای متخصص دیجیتال مارکتینگ
یک دیجیتال مارکتر حرفهای باید در زمینههای مختلف بازاریابی مهارت داشته باشد تا عملکردی موفق از خود نشان دهد. بهطورکلی فناوری، خلاقیت و تفکر تحلیلی مهمترین مهارتهای لازم برای کارشناس دیجیتال مارکتینگ هستند. یک متخصص مارکتینگ میتواند در تمامی زمینههایی که گفته شد مهارت داشته باشد یا اینکه تنها بر روی یک یا دو مهارت اصلی متمرکز شده و آنها را تقویت کند.
البته ذکر این موضوع نیز ضروری است که وقتی شما بهعنوان دیجیتال مارکتر در زمینههای مختلف مهارت داشته باشید میتوانید برای حقوق بیشتر درخواست دهید. مهارتهای متخصص مارکتینگ شامل مهارتهای نرم و مهارتهای سخت میشود. در ادامه مهارتها را معرفی میکنیم.
1. مهارت های نرم
منظور از مهارتهای نرم یا Soft Skills ویژگیهای شخصیتی فرد است که دیجیتال مارکتر از طریق آنها بتواند موقعیتهای دشوار را مدیریت و کنترل کند. داشتن روابطعمومی بالا در تمام مشاغل و بهویژه در دیجیتال مارکتینگ اهمیت زیادی دارد تا از این طریق با مشتریان و بخشهای مختلف شرکت تعامل سازنده داشته باشید. مهارتهای نرم عبارتاند از:
- روابطعمومی بالا
- توانایی انجام چند کار در کنار هم یا Multi Tasking
- داشتن روحیه همکاری تیمی با اعضای بخشهای مختلف
2. مهارت های سخت از مهارت های دیجیتال مارکتر
مهارتهای سخت یا Hard Skills در دسته مهارتهای اکتسابی قرار دارند و فرد از طریق آموزش آنها را فرامیگیرد. دیجیتال مارکتینگ حرفهای است که آپدیت بودن لازمه موفقیت در این کار است. به همین دلیل تنها افرادی میتوانند در این حرفه موفق شوند که اطلاعات، دانش و مهارتهای خود را دائماً بهروزرسانی میکنند. مهارتهای سخت شامل موارد زیر است:
1. فراگیری تکنیک های سئو
جستجوی آنلاین کاربران ترافیک را به سمت صفحات فرود یا وبسایت شما هدایت میکند. برای ارتقای رتبه وبسایت در موتورهای جستجو، دیجیتال مارکتر باید در زمینه بهینهسازی موتورهای جستجو و بازاریابی موتورهای جستجو مهارت کافی داشته باشد. ازآنجاییکه الگوریتمهای گوگل دائماً بهروزرسانی میشوند و کلمات کلیدی اهمیت زیادی دارند تسلط بر دانش سئو اهمیت بالایی دارد.
2. جستجوگر حرفه ای گوگل
برای تبدیلشدن به یک متخصص دیجیتال مارکتینگ باید با روش صحیح جستجو در گوگل آشنا باشید؛ زیرا از این طریق میتوانید روش جستجوی کاربران و مشتریان کسبوکار موردنظر را درک کنید. با ظهور ابزارهای هوش مصنوعی چگونگی سؤال پرسیدن از این ابزارها نیز به مهارت بالایی نیاز دارد.
3. سناریونویسی و ساخت ویدئو
آشنایی با نوشتن سناریو و مراحل ساخت ویدئو از دیگر مهارتهای لازم برای متخصص مارکتینگ است. از این طریق دیجیتال مارکتر و کپیرایتر میتوانند ارتباط بهتری با یکدیگر برقرار کنند. در چنین شرایطی که کپیرایتر و کارشناس مارکتینگ محصولی مشترک تولید کردهاند شاهد یک نتیجه عالی خواهیم بود.
4. تولید محتوا
یک جمله معروف میگوید: «محتوا پادشاه است». با استفاده از انواع محتواهای متنی، صوتی، مطالعات موردی، متن صفحات فرود و صفحات محصول نهتنها میتوان مشتریان قبلی را حفظ کرد؛ بلکه مشتریان جدیدی را هم جذب نمود. محتوا قلب دیجیتال مارکتینگ است و از طریق آن میتوان مخاطبان را به سمت برند هدایت کرد. چگونگی تولید محتوا، نحوه اثربخشی آن، چگونگی انتشار در پلتفرمهای مختلف و آنالیز محتوا بخشی از مهارتهای دیجیتال مارکتر هستند.
5. بازاریابی ایمیلی
یکی از بخشهای مهم در دیجیتال مارکتینگ، بازاریابی ایمیلی است. ایمیل مارکتینگ یکی از روشهای کمهزینه است که اگر بهصورت حرفهای انجام شود خروجی بالایی خواهد داشت. ارسال ایمیلهای تبلیغاتی باید بر اساس جنس، سن و پرسونای مخاطب باشد. یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ باید مهارت کافی در حوزه ایمیل مارکتینگ اثربخش داشته باشد.
6. کارشناس شبکه های اجتماعی
یک دیجیتال مارکتر موفق باید اطلاعات و مهارت کافی درباره تمامی شبکههای اجتماعی را داشته باشد. ممکن است کسبوکارهای مختلف در تمام شبکههای اجتماعی فعال نباشند؛ ولی داشتن اطلاعات و دانش کافی درباره آنها ضروری است. برای فعالیت در هر کدام از این کانالها مهارت جداگانه برای تولید محتوا نیاز است و نمیتوان یک دستورالعمل واحد را برای تمام شبکههای اجتماعی اجرا کرد.
7. متخصص گوگل ادز
یک از بهترین ابزارهای تبلیغاتی در بستر گوگل، گوگل ادز نام دارد. یک دیجیتال مارکتر موفق و ماهر در گوگل ادز میتواند با استفاده از تبلیغات گوگل، صفحه موردنظر را روی کلمه کلیدی خاصی برای گروه مشخصی از افراد در موقعیت جغرافیایی خاص نمایش دهد. افزایش حضور در لینکهای اول صفحه جستجوی گوگل موجب افزایش ترافیک وبسایت و درنتیجه افزایش آگاهی از برند و افزایش فروش میشود.
8. مدیریت و نظارت بر داده ها
آنالیز دادهها از مهمترین بخشهای دیجیتال مارکتینگ است تا از این طریق نقاط ضعف و قوت را شناسایی و استراتژی بازاریابی اثربخش و مناسب را طراحی و اجرا کرد. یک دیجیتال مارکتر موفق دادههای حاصل از کمپینهای بازاریابی را بررسی و ارزیابی میکند. درنتیجه ایراد و نقاط قوت کار مشخص شده و در نوبتهای بعدی بیشتر به آنها پرداخته میشود.
متخصص دیجیتال مارکتینگ از طریق نظارت بر کمپینها و دادههای حاصل از عملکرد آنها راهحلهای مفیدی ارائه میدهد. درنتیجه شاهد افزایش ترافیک وبسایت، افزایش آگاهی برند، افزایش فروش و نرخ بازگشت سود خواهید بود.
مهمترین ابزارهای تحلیل دادهها عبارتاند از:
- Semrush
- Hotjar
- Ahrefs
- Kwfinder
- Google Analytics
- Search Console
- Google Data Studio
- Gtmetrix
- Sender
- Yoast SEO
9. مهارت در تبلیغات کلیکی از مهارت های دیجیتال مارکتر
یک دیجیتال مارکتر موفق باید اطلاعات و دانش لازم درباره انواع کمپین بازاریابی دیجیتال تاثیرگذار را داشته باشد. همچنین برای رسیدن به نتایج بهینه باید از چگونگی اندازهگیری، ارزیابی و تجزیه تحلیل صحیح نتایج اطلاعات کافی داشته باشد. یک متخصص دیجیتال مارکتینگ بخش زیادی از زمان و بودجه را صرف مدیریت کمپینهای کلیکی در گوگل ادز میکند. به همین دلیل تسلط بر این مهارت بسیار ضروری است.
سایر مهارتهای لازم برای دیجیتال مارکتر عبارتاند از:
- توانایی مدیریت زمان
- آشنایی با اصول برنامهریزی
- آشنایی با اصول بازاریابی
- خلاقیت بالا
- هدفگذاری
- مهارت در ارائه
- بازاریابی عصبی
- بازاریابی درونگرا
- طراحی و تحلیل کمپینها
- آگاهی از روندهای بازاریابی و جدیدترین اخبار این حوزه مانند تغییر در الگوریتمها و بهروزرسانیهای گوگل
وظایف دیجیتال مارکتر
در حوزه دیجیتال مارکتینگ بهویژه در شرکتها و سازمانهای بزرگ با تیم دیجیتال مارکتینگ روبرو هستیم. در این تیم هر کدام از دیجیتال مارکترها بر اساس مهارت و حوزه تخصصی خود کار میکنند؛ ولی رویهمرفته متخصص دیجیتال مارکتینگ باید در چند مهارت دانش و توانایی کافی داشته باشد. وظایف کارشناس دیجیتال مارکتینگ عبارتاند از:
- آمادگی و اجرای پروپوزالهای بازاریابی
- تحلیل نتایج کمپینهای تبلیغاتی و ارائه گزارش
- ایجاد هماهنگی بین فعالیتهای تیم مارکتینگ و تیم فروش
چگونه یک کارشناس مارکتینگ شویم؟
برای تبدیلشدن به یک دیجیتال مارکتر موفق باید تمام مهارتهای لازم مانند بازاریابی شبکههای اجتماعی، بهینهسازی موتورهای جستجو، تبلیغات کلیکی و بازاریابی ایمیلی را فرابگیرید. روشهای مختلفی برای کسب مهارت در این حوزهها وجود دارد که عبارتاند از:
- بهعنوان کارآموز دیجیتال مارکتر مشغول به کار شوید.
- بهصورت خودآموز دانش خود را افزایش دهید.
- در دورههای آموزشی شرکت کنید.
به دلیل آنکه دیجیتال مارکتینگ در ارتباط مستقیم با تکنولوژی و فناوریهای اطلاعات است متخصص دیجیتال مارکتینگ باید همواره اطلاعات خود را بهروزرسانی کند. تبدیلشدن به کارشناس دیجیتال مارکتینگ ساده نیست و نیازمند آموزش، تمرین و استمرار بالا است.
برای دستیابی به نتایج عالی، همزمان با آموزش بازاریابی دیجیتال آنها را بهصورت عملی و همراه با یک گروه دیجیتال مارکتینگ انجام دهید. همچنین برای تمرین آموزشهای خود میتوانید یک سایت ساده راهاندازی کرده و تکنیکها، اصول و استراتژیهای فراگرفته را در آن اجرا کنید. برای موفقیت در این مسیر باید بسیار صبور باشید. برای بهروز ماندن در حوزه کاری خود میتوانید مطالب این سایتها را بخوانید:
- Moz
- Hubspot
- Social Media Examiner
- Search Engine Journal
دیجیتال مارکتر؛ بازار کار و آینده شغلی متخصص دیجیتال مارکتینگ
با گسترش فناوری اطلاعات و اینترنت بسیاری از تبلیغات در بستر اینترنت و فضای آنلاین انجام میشود. امروزه بسیاری از برندها به اهمیت بازاریابی دیجیتال پی بردهاند و بسیاری از شرکتهای بزرگ برای افزایش آگاهی برند خود و افزایش فروش از دیجیتال مارکترها استفاده میکنند.
برخی متخصصان دیجیتال مارکتینگ بهصورت فریلنسینگ فعالیت میکنند. این گروه از افراد باید توانایی مدیریت زمان را داشته باشند. همچنین تخصص در انواع ابزارها و تکنیکهای بازاریابی دیجیتال نیز از ضروریات دیگر است.
بر اساس آمارها در پنج سال آینده تقاضای بازار کار برای جذب کارشناس دیجیتال مارکتینگ بیشتر از 27 درصد افزایش خواهد یافت. به همین دلیل با کسب مهارتهای لازم در این زمینه و بروزرسانیها میتوان آینده شغلی خوبی در این زمینه داشت.
جمعبندی
با پیشرفت فناوری و تکنولوژیهای مدرن دنیای کسبوکار و تبلیغات نیز وارد فاز جدیدی شد. دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال فرایندی است که از طریق ابزارهای الکترونیکی برندها و صاحبان کسبوکار تلاش میکنند محصول و خدمات خود را معرفی کنند.
دراینبین وظیفه اصلی در کمپینهای تبلیغاتی بر عهده دیجیتال مارکتر است. در شرکتهای دیجیتال مارکتینگ تیمی متشکل از متخصصان دیجیتال مارکتینگ وجود درد که هرکدام بر اساس مسئولیت، مهارت و تخصص خود بخشی از بازاریابی را انجام میدهند.
بهتر است کارشناس دیجیتال مارکتینگ در زمینههای مختلف مانند بازاریابی ایمیلی، تولید محتوا، سناریونویسی و ساخت ویدئو، تحلیل دادهها، تبلیغات کلیدی و شبکههای اجتماعی مهارت داشته باشد. یک متخصص مارکتینگ باید همواره در معرض بهروزرسانیهای جدید باشد. برای تبدیلشدن به یک دیجیتال مارکتر باید مهمترین مهارتهای لازم را فرابگیرید و در کنار آموزش، آنها را بهصورت عملی نیز پیاده کنید.
علی ناصرحجتی متخصص دیجیتال مارکتینگ، مدیریت کسبوکار، آموزشهای سازمانی، عارضهیابی سازمانی و… با سابقه طولانی در زمینه ارائه بهترین راهکارهای مدیریتی و کسبوکار مرجعی ارزشمند برای بسیاری از صاحبان کسبوکار است. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره به صفحه تماس با من مراجعه کنید.