در سالهای اخیر فعالیتهای تجاری با چالشهای مختلفی درگیر شدهاند، در این بین مدیرانی که بتوانند بهخوبی نسبت به بهبود کسب و کار خود و عارضه یابی آن اقدام کنند. توانایی بقا، رشد و رسیدن به سود را خواهند داشت.
انتخاب بهترین رویکرد برای عبور از مشکلات بهوجود آمده در زمینههای شغلی، امکان بهبود شرایط را برای شما فراهم خواهد کرد .ایجاد روشهایی برای بهبود مسائل تجاری، شامل شناسایی جنبههایی از یک کسب و کار است که در آن میتوانید هزینهها را کاهش دهید، یا کارایی عملیاتی خود را بالا ببرید.
شما میتوانید با استفاده از چندین تکنیک مختلف زمینههای بروز مشکل را در یک سازمان تعیین کنید. یادگیری این تکنیکها به شما در شناسایی استراتژیهای مناسب برای به حداکثر رساندن حاشیه سود شرکت و دستیابی به نتایج کارآمدتر کمک میکند.
در این مقاله روشهای مرتبط با عارضهیابی و چگونگی استفاده از آنها را بررسی میکنیم و هر کدام را برایتان شرح میدهیم.
پیشنیازهای لازم برای بهبود و عارضهیابی کسب و کار
قبل از شروع هرگونه فرآیندی برای بهبود کسب و کار باید شفافیتهای لازم را در ابعاد مختلف ایجاد کرد که این موضوع شامل موارد زیر میشود:
- دامنه فعالیتهای سازمان
- سطح عملکرد فعلی
- پارامترهای مالی
روشهای بهبود کسب و کار
تکنیکهای بهبود کسب و کار شامل شیوهها و نظریههای مختلفی است که به بهینهسازی روند فعالیتهای اساسی سازمان کمک میکند.
در صورتی که قصد دارید در راستای عارضهیابی کسب و کار خود اقدام کرده و از این راه بتوانید به اهداف مدنظرتان دست پیدا کنید، بهتر است روشهای زیر را بهکار ببرید.
مدیریت کیفیت جامع (Total Quality Management)
این تکنیک عارضهیابی، یکی از راههای بهبود کسب و کار است که بر رضایت مشتری تمرکز دارد و هدف آن تضمین بهبود کارآیی سازمان بهصورت مستمر است.
این مسئله میتواند به یک سازمان کمک کند تا فرآیندهایی را اجرا کند که بهنفع مشتریان است و از طرفی ارزیابی کند که چگونه برخی تغییرات قادر هستند، تا بر ادراک مشتریان از یک محصول تاثیر بگذارد.
توسعه و بهبود این فرآیند شامل کار تیمی و تمرکز بر روشهای بهینهسازی خاص برای مشتری مانند شیوههای بازاریابی، عرضه و فروش کالا و خدمات است.
این روش مجموعهای از شیوههای جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادهها است، بنابراین با این کار یک شرکت میتواند عملکردش را بررسی کرده و تواناییهای بالقوه خودش را شناسایی کند.
طرح پرسش
هدف این روش که برای عارضهیابی کسب و کار مورد استفاده قرار میگیرد، شناسایی علت اصلی مشکل بهوجود آمده در مجموعه است. این فرآیند نسبتا ساده بوده و شامل جمعآوری طرفهای مرتبط با سازمان مانند سهامداران، مدیران یا اعضای تیم و پرسیدن علت بروز مشکل میشود.
زمانیکه شما سعی میکنید از دیگر اعضای گروه برای مشارکت در این امر کمک بگیرید، مطمئنا با طرح پرسشها و تجزیه و تحلیل پاسخ آنها درک درستی از مشکلات بهدست میآورید.
از این راه میتوانید مسائل و مشکلات موجود در یک بخش را شناسایی کرده و از تکرار آنها جلوگیری کنید. مثلا زمانیکه در بخش فروش با مشکل مواجه هستید، با طرح پرسشهایی مانند اینکه آیا کیفیت محصول پایین است؟ آیا در بخش بازایابی مشکلی وجود دارد؟ و مواردی از این قبیل میتوانید به فهم درستی از مسئله برسید.
مدیریت فرآیند کسب و کار (BPM)
مدیریت فرآیند کسب و کار، شامل تجزیه و تحلیل مداوم و بهبود فرآیندهای تجاری در طول زمان است. این تکنیک مربوط به تنظیم روندهایی برای تناسب با نیازهای در حال تغییر کسب و کار میشود.برای مثال،BPM ممکن است به شناسایی تنگناها و اجرای استراتژیهایی برای بهبود کارایی سازمان کمک کند.
5 مرحله اصلی برای این روش وجود دارد که عبارتاند از:
تجزیه و تحلیل: این مرحله شامل نقشهبرداری از روند کار است، به این صورت که فعالیتهای سازمان را از ابتدا تا انتها، مشخص کرده و ناکارآمدیهای احتمالی را نشان میدهد.
مدل: شما میتوانید مدلی از نحوه عملکرد هر بخش ایجاد کنید، در واقع این مرحله شامل تدوین استراتژیهای لازم برای جلوگیری از ناکارآمدیهای احتمالی است.
پیادهسازی: در واقع زمانیکه عوامل موثر بر بهبود فضای کسب و کار را شناسایی کردید، باید آنها را در سازمان اجرا کنید تا میزان موفقیت آن مشخص شود.
نظارت: میتوانید شاخصهای بهبود روند کاری را ارزیابی کنید، تا متوجه شوید که معیارهای موفقیتی که در مراحل قبلی شناسایی کردهاید، در حال پیشرفت هستند یا همچنان مشکل پابرجاست.
بهینهسازی: اگر تدابیری که در نظر گرفتهاید مثمرثمر واقع شوند، میتوان آنها را بهصورت مستمر دنبال کرد تا ناکارآمدیها در تمام بخشهای سازمان پیدا شده و به تلاش برای حذف آنها ادامه داد.
روششناسی معیار
تکنیک روششناسی معیار، شامل استفاده از استراتژیها و ایدههای دیگر سازمانهای موفق است. در حالت ایدهآل، این مجموعههای موفق میتوانند مرتبط با صنعت کاری شما باشند.
در صورتیکه زمینهی کاری سازمانی با شما یکی نباشد، باز هم میتوان با بررسی چهارچوب کلی آنها برای پیشبرد فرآیندهای تولید و عرضه کالا و خدمات، به ایدهی مناسبی برای حل مشکل دست پیدا کرد.
در نظر داشته باشید که اگر فعالیت شما شامل عرضه خدمات بهصورت اینترنتی میشود، باید با بررسی استارتاپهای موفق در این زمینه عوامل موثر در بهبود کسب و کار اینترنتی را بهخوبی درک کنید.
شما با استفاده از این تکنیکها در راستای عارضهیابی کسب و کار خود گام برمیدارید ؛ اما مسئلهای که باید به آن توجه کنید، این است که بعد از اجرای طرح موردنظر باید کاملا آن را مورد بررسی قرار دهید.
ضرورت عارضهیابی کسب و کار
برای توسعه هر تجارتی باید در دورههای مشخص نسبت به عارضهیابی کسب و کار اقدام کرد، با این کار میتوان مشکلات و چالشهایی که مانع پیشرفت سازمان شما میشود را شناخت.
من علی ناصرحجتی با مشاورههای تخصصی و سفارشیسازی شده در کنارتان هستم، تا برای اجرای تکنیکهای پیشنهادی در ابتدا فاکتورهایی همچون دامنهی فعالیتی سازمان، سطح عملکرد فعلی و پارامترهای مالی را بررسی و عارضهی سازمان یا شرکتتان را شناسایی کنید و در نهایت شرایط را بهبود ببخشید.
بازتاب: نحوه اجرای برنامههای بازاریابی - علی ناصرحجتی
بازتاب: 7 مرحله کسب مزیت رقابتی در بازاریابی دیجیتال - علی ناصرحجتی