16 ترند و استراتژیهای بازاریابی که در سال 2023 کمک میکند، تا نسبت به رقبای خود برتر باشید:
از تبلیغات روزنامه سیاه و سفید گرفته تا تجزیه و تحلیل کلمات کلیدی، ترندهای بازاریابی میآیند و میروند؛ زیرا برندها همیشه از فناوری جدید استفاده میکنند. در آیندهای که همیشه در حال تحول هست، برندها نمیتوانند فقط به بهترین شیوههای بازاریابی امتحان شده، اکتفا کنند. ارزشها و معیارهای مصرفکننده تغییر کرده است و تاکتیکهای بازاریابی مؤثر نیز به دنبال آنها هستند. با فناوریهای جدید و رفتارهای مصرف کننده، سال 2023 سال جالبی در بازاریابی خواهد بود. در زیر 16 ترند و استراتژی بازاریابی وجود دارد که به شما کمک میکند که نسبت به رقبای خود برتر باشید.
انواع استراتژی بازاریابی نوین
1. روابط بلندمدت تأثیرگذار و برند
از لحاظ تاریخی، یکی از بهترین استراتژیهای بازاریابی تبلیغات دهان به دهان است. اگر مردم کسی که میشناسند و به آن اعتماد دارند، محصول یا خدماتی را پیشنهاد دهد، احتمال بیشتری وجود دارد که افراد جامعه آن را امتحان کنند. پس اینجاست که مفهوم اینفلوئنسر مارکتینگ که شامل همکاری بین یک برند و یک فرد با یک جایگاه خاص و فالوورهای زیادی است، به این رفتار و نگرش مردم رنگ و لعابی مدرن میدهد.
استفاده 93 درصد از متخصصان بازاریابی از اینفلوئنسر مارکتینگ به این دلایل است:
- افزایش آگاهی از برند
- ایجاد اعتماد و اقتدار
- رسیدن به مخاطب هدف
- دریافت پاسخ (Driving conversions)
- تولید سرنخ
- ایجاد یک روند جدید
- وصل شدن به بازار بزرگتر
در حالی که این شکل از بازاریابی رسانههای اجتماعی برای سال 2023 جدید نیست، برندها از فرصت استفاده میکنند تا با انتصاب سفیران برند برای مدتی طولانی ارتباطات معتبرتری با مخاطبان هدف خود ایجاد کنند. این روابط سودمند متقابل به برند اجازه میدهد تا روابط پایداری با شرکای تأثیرگذار خود ایجاد کند و اینفلوئنسرها هم میتوانند با ترویج همان برند در طول زمان اعتماد خود را با مخاطبانشان حفظ کنند.
2. لایو و محتوای ویدیویی
محتوایهای ویدیویی در حال تبدیل شدن به یک حوزه اصلی تمرکز در بازاریابی شبکههای اجتماعی است؛ زیرا این قدرت را دارد که توجهی بیننده را برای مدت زمان طولانیتری در مقایسه با پستهای متنی جلب کند. از تیکتاک گرفته تا استوریها و رلیزهای اینستاگرام، بازاریابان از ویدیوهای کوتاه برای ایجاد تعامل و افزایش آگاهی از برند در میان نسل جدید استفاده میکنند.
لایو (live) نیز یک ترند بازاریابی موثر است. بر اساس یک گزارش، مصرفکنندگان در سال ۲۰۲۱ حدود ۵۴۸ میلیارد ساعت صرف پخش زنده از طریق موبایل کردهاند. استفاده از ترند اینفلوئنسر مارکتینگ و لایو به مشتریان بالقوه این امکان را میدهد که با اینفلوئنسر آشنا و با محصول تعامل پیدا کنند، در مورد محصول صحبت کنند و در حین تماشای لایو خرید خود را انجام دهند.
3. محتوای تولید شده توسط کاربر (UGC)
آخرین بررسیها از وضعیت شبکه مخابراتی کشور نشان میدهد که بالغ بر ۲۸.۵ میلیون کاربر اینترنت در ایران وجود دارد و ۳۳۴ دانشگاه نیز از طریق فیبرنوری به اینترنت دسترسی دارند. هماکنون ۲۶ میلیون و ۳۶۲ هزار و ۳۷۰ خط تلفن ثابت در کشور وجود دارد و ضریب نفوذ این نوع تلفن ۳۴.۶ درصد است؛ این در حالی است که شرکت مخابرات ایران در آخرین گزارشهای خود تعداد کاربران تلفنهای همراه را ۴۸ میلیون نفر اعلام کرده که از این میان ۱۶ میلیون نفر مشترک سیمکارت دائمی و ۳۲ میلیون نفر نیز مشترک سیمکارتهای اعتباری مخابرات هستند.
4. راهحلهای هدفگذاری جدید
گوگل قرار است به دلیل افزایش نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی، third-party cookies را تا پایان سال آینده میلادی از رده خارج کند. کوکیها با ردیابی رفتار کاربر در اینترنت در بازاریابی هدف نقش دارند تا بازاریابان بتوانند یک تجربهی سفارشی ارائه دهند. به منظور مرتبط ماندن، برندها در حال آزمایش راهحلهای هدفگیری جایگزین برای ادامهی توسعه محتوا و تبلیغات به مراتب شخصیسازی شده هستند.
5. بازاریابی چابک
بازاریابی چابک agile marketing یک شیوه مدیریتی است، که برای صرفهجویی در زمان و افزایش سرعت انجام پروژههای بزرگ طراحی شده است. این ابزار مدیریتی شرایطی را فراهم میآورد که پروژههای بزرگ را به چند بخش کوچکتر به صورت شفاف تقسیم کرد و برای تسریع روند کار، بر روی هر بخش مشخص یک تیم مشغول کار شوند. این روش نه تنها از هدررفت زمان جلوگیری میکند؛ بلکه میتواند از جنبههای بسیاری مفید باشد.
6. تجربههای پیوسته مشتری
مشتریان انتظار یک تجربه شخصیسازی شدهی متناسب با نیازهای خود را دارند. در عین حال، بازاریابان نباید صرفاً از زاویهی دید تبلیغات نگاه کنند؛ زیرا مشتریان از طریق یک روش یا کانال واحد با برندها تعامل ندارند. بازاریابان باید تعاملات خاص در کل سفر مشتری را درک کنند و روی یک تجربه کامل تمرکز کنند، نه یک کمپین نقطه به نقطه. یکی از راههای درک بهتر تجربهی کاربری، ایجاد نقشه سفر مشتری است. نقشه سفر مشتری یک نمایش بصری از نحوهی عمل، تفکر و احساس مشتری در فرآیند خرید است که میتواند ابزاری ارزشمند برای ایجاد یک تجربهی پیوسته باشد.
7. بهبود تجربهی کاربری در سراسر دستگاهها
تجربهی کاربری یا UX یک اصطلاح گسترده است که میتواند هر چیزی را شامل شود. UX به احساس یک شخص هنگام تعامل با یک سیستم اشاره دارد. طراحی UX خوب تجربه مثبتی را فراهم میکند که نیازهای کاربر برآورده شده و او را به محصول یا برند وفادار نگه میدارد.
وبسایت یا ایلیکیشن شما مسلماً با ارزشترین دارایی بازاریابی شما محسوب میشود. یک UX خوب میتواند در روند متقاعد کردن مصرفکنندگان برای تبدیل شدن به مشتریان تفاوت ایجاد کند. توجه کنید که هنگام طراحی سایت خود از طراحی ساده استفاده کنید، Navigation نویگیشنهایی به کار ببرید که کار با آنها ساده و راحت باشد. کاربران را با اطلاعات بیش از حد در صفحات فرود اصلی درگیر نکنید. شما همچنین باید وب سایت خود را برای موبایل بهینه کنید؛ زیرا بیش از نیمی از کاربران در سراسر جهان از تلفنهای خود برای دیدن وبسایتها استفاده میکنند.
برخی از مواردی که بهتر است در طراحی UX رعایت شوند عبارتند از:
- مینیمالیسم و بلاکچین یا وبسایتهایی که عاری از تبلیغات مزاحم و پاپآپ هستند.
- رابطهای فعال شده با صدا
- کنترلهای بدون دست
- عناصر انیمیشنی برای افزودن intrigue
- طراحی وب را مسدود کنید
- اسکرول کردن یا گفتن یک داستان در حین اسکرول کردن کاربر
- استفاده از رنگهای شاد
- استفاده از محتوای ویدیویی
8. تاکتیکهای جستجوی صوتی برای سئو
بازاریابان کم کم در حال استفاده از جستجوی صوتی (voice search) به عنوان یک ابزار بهینهسازی موتور جستجو (SEO) هستند. این دستیارهای دیجیتالی برای پاسخ دادن به سوالات کوتاه و اطلاعاتی چون ” آب و هوا در سندیگو چگونه است؟ ” بکار میرود. این دستیاران صوتی همچنین شروع به پردازش جستجوی سفارشیتری کردهاند، مانند “چه کافیشاپهایی در نزدیکی من باز هستند؟ و آیا آنها چایی لاته دارند؟ “
کسب و کارها با تغییر نحوهی چارچوببندی اطلاعات به مخاطبان خود پاسخ میدهند. در واقع سازندگان برای پاسخ به سؤالات خواننده بر اساس هدف، فرمتهای پرسش و پاسخ و مکالمات بیشتری را انتخاب میکنند. به این ترتیب، وقتی مشتریان از جستجوی صوتی استفاده میکنند، پاسخهای با کیفیت و دقیق را به سرعت دریافت میکنند.
9. بازاریابی محاورهای (Conversational marketing)
بازاریابی مکالمه به جای هدایت کردن افراد به سمت پر کردن فرمها و انتظار برای پاسخ، از پیامرسانی هدفمند و اتوماسیون هوش مصنوعی برای تعامل با افراد در هنگام حضور در وبسایتها استفاده میکند. این روند بازاریابی دیجیتالی از رباتهای چت هوشمند با یادگیری ماشین و پردازش زبان طبیعی (NLP) استفاده میکند که به مشتریان اجازه میدهد یک مکالمه دو طرفه با یک برند داشته باشند. در سال 2023 رشد بازاریابی محاورهای رشد بسیار زیادی خواهد داشت.
10. محتوای تعاملی
اگر در دههی گذشته از اینترنت استفاده کرده باشید، احتمالا بدون اینکه حتی متوجه شوید، با محتوای تعاملی مواجه شدهاید. روزگار پستهای ایستا که مخاطب در آن منفعل باشد، گذشته است. مخاطبان امروز محتوایی میخواهند که توجه را جلب کند. بازاریابان در حال توسعه تجربیات پویا و دو طرفهای هستند که تعامل فعال مخاطبان هدف خود را با محتوایی مانند اینفوگرافیکهای تعاملی، کوییز، بازیها، ماشینحسابها، مسابقات، ارزیابیها، نقشههای تعاملی و ویدیوهای تعاملی ایجاد کند.
۸۱ درصد از بازاریابان اعتقاد دارند که استراتژی محتوای کمهزینه و تاثیرگذار در جلب توجه خریداران بالقوه بسیار موثرتر از محتوای ایستا است؛ اما این رویکرد مزایای بیشتری دارد. اگر اهداف بازاریابی محتوای شما شامل موارد زیر باشد، محتوای تعاملی یک روند عالی است که امتحانش کنید.
- افزایش تعامل با مخاطب
- بهبود یادگیری مشتری
- لیدها و تبدیلهای بیشتر
- افزایش وفاداری به برند
- پخش زنده تجربه مشتری
11. ابزارها و برنامههای مبتنی بر واقعیت مجازی
در سال ۲۰۲۱، متا (فیسبوک سابق) از متاکریتیک رونمایی کرد. این موضوع نیاز بازاریابان به پیادهسازی تجربههای ترکیبی و واقعیت ترکیبی در بازاریابی آنها را به سرعت برطرف کرد. بازاریابی واقعیت مجازی (VR)به برندها اجازه میدهد تا محصولات یا خدمات خود را با استفاده از فنآوری واقعیت مجازی ارتقا دهند تا تجربهای شبیهسازی شده؛ اما واقعگرایانه ایجاد کنند. آزمایشهای مجازی و فیلترهای اینستاگرام همچنان بر چشمانداز استراتژی بازاریابی سال ۲۰۲۳ تاثیر خواهند گذاشت؛ اما انتظار میرود که امسال حتی تاکتیکهای خلاقانهتری از بازاریابی واقعیت مجازی را شاهد باشیم.
12. هوش مصنوعی برای مسیریابی بهتر
بر اساس مطالعات اخیر سه چهارم بازاریابان نمیتوانند از دادههای رفتاری برای هدفگیری تبلیغات آنلاین استفاده کنند. فنآوری جدید در تلاش است تا این دادهها را در دسترستر و برای کسب و کارهای کوچک مقرونبهصرفهتر کند. هوش مصنوعی آمادگی این را دارد که تا چند سال آینده تاثیر زیادی در بسیاری از صنایع بگذارد. متخصصان بازاریابی در حال حاضر از روشهای هوش مصنوعی مانند مدلهای داده، الگوریتمها و یادگیری ماشین برای درک بهتر مخاطبان هدف خود استفاده میکنند. این دادهها میتوانند به بازاریابان در بهینهسازی هزینهها، سفارشیسازی و هدفگذاری محتوا و شخصیسازی تجربه مشتری کمک کنند.
بازاریابان در حال حاضر از مزایای فنآوری هوش مصنوعی مانند موارد زیر استفاده میکنند:
- تبلیغات هوشمندتر و هدفمندتر
- روندهای پیشبینیهای دقیق
- درک بهتر رفتار خریدار
- افزایش حفظ مشتری و وفاداری
- افزایش self-service پیشرفته
- افزایش نرخ بازگشت سرمایه ROI از طریق هدفگیری موثر
13. ترکیب اینترنت اشیاء (IoT)
اینترنت اشیاء (IoT) در سالهای اخیر پیشرفت کرده و در حال حاضر بهطور گستردهای توسط الکسا و Siri استفاده میشود. اینترنت اشیاء به این معنی است که از طریق سنسورها و نرمافزارها به منظور اتصال و به اشتراکگذاری دادهها با یکدیگر از طریق اینترنت به هم متصل میشوند.
طبق گفتهی سیسکو، انتظار میرود تا سال 2030، پانصد میلیارد دستگاه به اینترنت متصل شوند. این بدان معناست که بازاریابان باید به این فکر کنند که چگونه اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی را در برنامههای خود بگنجانند ، تا بازاریابی همهجانبهای را در کانالهایی که خریداران بالقوه از آنها استفاده خواهند کرد، داشته باشند.
14. تاکید بر مسئولیت اجتماعی و شهرت
مصرفکنندگان امروزه برندهایی را در اولویت قرار میدهند که در استراتژی بازاریابی خود مسائل مربوط به مسئولیت اجتماعی را با برنامههای سودآوری خود همسو میکنند. بر اساس برخی مطالعات در حال حاضر بیش از نیمی از مصرفکنندگان آمریکایی این ارزشها را در انتخابهای خرید خود لحاظ میکنند. علاوه بر این ۶۶ درصد از مصرفکنندگان مایل به پرداخت پول بیشتر برای کالاهای برندهایی هستند که نسبت به مسائل اجتماعی خود را متعهد نشان دهند.
15. نمایندگی و فراگیر بودن
متخصصان بازاریابی و تبلیغات در چند سال گذشته پیشرفتهای زیادی در تلاشهای تنوع، برابری و فراگیر بودن (DEI) داشتهاند؛ اما این گرایش هنوز باید در سال 2023 بیشتر به آن پرداخته شود. طبق مطالعهی فیسبوک، 71 درصد از مصرف کنندگان انتظار دارند که برندها تنوع در استراتژی بازاریابی دیجیتالی خود را ارتقاء دهند. شرکتهایی مانند ThirdLove، Nike و Bumble با کمپینهای خلاقانهای که افراد با نژادها، تیپهای بدنی، سن، ترجیحات جنسی و موارد دیگر را به نمایش میگذارند، این تحویل عظیم را رهبری میکنند.
16. تاکید بر حریم خصوصی مصرفکننده
در میان بحثهای اخیر در مورد حفظ حریم خصوصی و امنیت کاربران، بسیاری از شرکتهای معتبر در حال توسعه سیستمهای جدید هستند، تا اطمینان حاصل کنند که مشتریان هنگام ارائه اطلاعات شخصی خود احساس امنیت میکنند. در واقع با افزایش حملات سایبری، مصرفکنندگان متوجه شدهاند که اطلاعات هویتی آنها چقدر آسیبپذیر است. با توجه به این موضوع میتوان گفت ارتقای نرمافزار حفظ حریم خصوصی برای کاربران در سال 2023 میتواند یکی از اهداف بازاریابی باشد.
با ترندهای بازاریابی از رقبای خود پیشی بگیرید
روند سالهای گذشته تأثیر شدیدی روی ترندهای استراتژی بازاریابی و بهترین روشهای بازاریابی داشت. مصرفکنندگان امروزی اکنون بیش از هر زمان دیگری به اصالت، شفافیت، حریم خصوصی و فراگیر بودن ارزش قائل هستند. با تکنولوژیهای پیشرفته مانند واقعیت مجازی و IoT بازاریابان این فرصت را دارند که این ارزشها را به روشهای جدید و خلاقانهای به پیامهای خود پیوند دهند.
بازتاب: 7 مرحله کسب مزیت رقابتی در بازاریابی دیجیتال - علی ناصرحجتی