جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

7 مرحله کسب مزیت رقابتی در بازاریابی دیجیتال

جهان امروز به‌شدت با فضای دیجیتال درهم تنیده شده است. دنیای دیجیتال دیگر یک امتیاز نیست؛ بلکه یک ضرورت است. اگر کسب وکار شما از مزایای بازاریابی دیجیتال استفاده نمی‌کند، پس از رقبای خود بسیار عقب هستید.

چیزی‌که امروز همه برای رسیدن به آن تلاش می‌کنند در ذهن ماندن است، که در واقع دشوارتر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد. این به‌معنای ماندن در ذهن افرادی است که بی‌رحمانه از محتوای شما می‌گذرند تا به یک ویدیوی خنده‌دار گربه بروند. رقابت بر سر رتبه‌های بالاتر در نتایج موتورهای جستجو یا دیده شدن بیشتر است. 

چه صاحب کسب و کار باشید، چه یک متخصص بازاریابی، سخت است که با روندهای دیجیتالی سریع و همیشه در حال تغییر همراه باشید. اگر در بین رقبای خود متمایز نباشید، نمی‌توانید محصول یا خدمات خود را با موفقیت بفروشید. بیایید زندگی خود را با این هفت مرحله برای به‌دست آوردن مزیت رقابتی با استفاده از استراتژی‌های بازاریابی دیجیتال آسان‌تر کنیم. 

مرحله 1: شناسایی

خودت و دشمنت را بشناس. خب، در این مورد،«دشمن» رقبای شما خواهند بود.10 رقیب برتر خود را یادداشت و حضور آنلاین آنها را مشاهده کنید. به وب‌سایت آنها نگاهی بیندازید و ببینید که چگونه از نظر تجربه‌ی کاربری بهتر (یا بدتر) هستند. کیفیت و سئوی وب‌سایت مهم هست؛ زیرا اکنون ویترین فروشگاه‌های جدید، وب‌سایت است. سعی کنید به عنوان مشتری با آنها تماس بگیرید و ببینید خدمات مشتری آنها چگونه و به چه صورت است. 

بعد، آنها را در صفحات رسانه‌های اجتماعی‌شان دنبال کنید (واقعاً دنبال کنید). با دقت به دنبال نحوه‌ی استفاده آنها از استراتژی‌های بازاریابی دیجیتال برای حفظ تعامل با مشتری باشید. آنها از چه زبانی در تبلیغات خود استفاده می‌کنند و آیا می‌توانید تشخیص دهید که سئو کجا درگیر شده است؟ هر کدام چند تعداد دنبال‌کننده در پلتفرم‌های مختلف مجازی دارند؟

همه‌ی اینها به شما تصویر روشنی از چیزهایی که از دست داده‌اید و یا باید روی آن تمرکز کنید، می‌دهد. چرا که با این اطلاعات می‌‌دانید چه کسی از نظر دنبال کننده‌ها، تعامل با مشتری و رضایت مشتری بهتر از شما عمل می‌‌کند. لیستی از این برندها تهیه کنید. 

مرحله 2: نظارت و تجزیه و تحلیل

حال که خود و رقبایتان را شناسایی کرده‌اید، زمان آن رسیده است که کمی عمیق‌تر شوید. فعالیت آنلاین رقبای خود را از نظر تعداد دفعات انتشار محتوای جدید، الگوی زمانی و روزی که آنها پست می‌گذارند، کلمات کلیدی مورد استفاده برای سئو، هشتگ‌‌ها در رسانه‌های اجتماعی و استراتژی کلی بازاریابی محتوا دنبال کنید. 

برخی از ابزارها به شما کمک می‌کنند تا پلتفرم‌های مختلف رسانه‌های اجتماعی را که رقبای شما از آنها استفاده می‌کنند، نظارت و تجزیه و تحلیل کنید. تجزیه و تحلیل عمیق به شما این امکان را می‌دهد تا ببینید که چگونه و چرا رقبای شما بهتر از شما عمل می‌کنند. 

مرحله 3: استفاده از رسانه‌های دیجیتال در برندسازی

در هنگام ساختن یک برند، همه چیز از رنگ‌های لوگو گرفته تا لحن موجود در محتوای شما از اهمیت بالایی برخوردار هستند. یک توصیه‌ی تخصصی از «آژانس پیشرو بازاریابی دیجیتال بریزبن» بیان می‌کند که یک تصویر برند قوی، می‌تواند از طریق محتوای معنادار و جالب ایجاد شود. محتوای تصادفی پست نکنید و انتظار تعامل عالی را داشته باشید. هر یک از پست‌ها، تصاویر یا ویدیوهای شما باید مرتبط باشد. 

از طریق بخش نظرات، پیام‌های مستقیم و وبینارهای آنلاین با مشتریان تعامل داشته باشید تا به سوالات و نگرانی‌های آنها پاسخ دهید. این تصویر نشان می‌دهد که به دنبال حل مشکلات هستید و مشتریان به برند شما اعتماد می‌کنند. 

آنها را تشویق کنید تا بازخورد خود را با نظراتشان ارائه دهند. شوخ طبعی یک استراتژی خوب است؛ اما همیشه مراقب آن باشید؛ زیرا مرز باریکی بین شوخ طبعی و مسخره کردن چیزهای حساس وجود دارد. 

انتخاب رسانه‌ی اجتماعی مناسب و ابزار رشد نیز بسیار مهم است. اگر از اینستاگرام استفاده می‌‌کنید و می‌‌خواهید پروفایل خود را تقویت کنید، می‌ توانید از SidesMedia دیدن کنید تا متوجه خدمات رشد آنها شوید. 

مرحله 4: بهبود تجربه کاربر از طریق بازاریابی محتوا

این سولات را از خود بپرسید آیا از وب‌سایت‌ رقبای خود لذت بردید؟ آیا یافتن آن‌ها از طریق موتور جستجو آسان بود؟ آیا فرایند رسیدن به موردی که می‌خواستید، خوب بود؟ پس از پاسخ به این سوالات ، حال زمان آن رسیده تا این موارد را در وب‌سایت و رسانه‌های اجتماعی خود اعمال کنید. به طور مثال؛ اگر یک رستوران فست‌فود دارید، آیا منوی شما دقیقاً در برگه‌ی منو در اینستاگرام موجود است؟ آیا طراحی وب‌سایت شما برای مشتریان جذاب است؟ آیا مشتریان می‌توانند بدون مشکل سفارش بگذارند؟

همه اینها مهم هستند؛ زیرا تعیین می‌کنند که آیا مشتری به وب‌سایت شما باز می‌گردد یا به دلیل فرآیند دشوار و پیچیده آن را رها می‌کند. سعی کنید تجربه‌ی کاربری را تا حد امکان روان و مفید کنید. مهم است که استراتژی محتوای خود را بر روی بهینه‌سازی موتورهای جستجو متمرکز کنید تا کسب وکار خود را بهتر از رقبای خود مشاهده کنید. از کلمات کلیدی مناسب و AdWords استفاده کنید تا مشتریان راحت‌تر شما را پیدا کنند. 

مرحله 5: بهینه‌سازی جستجوی صوتی

مردم اکنون با استفاده از جستجوی صوتی برای تنظیم یادآوری‌ها و پیدا کردن فروشگاه‌ها یا داروخانه‌های مختلف استفاده می‌کنند. با این حال، افراد از انواع مختلف پرس و جو برای جستجوی یک مورد استفاده می‌کنند. این روش باید از طریق بهینه‌سازی جستجوی صوتی در بازاریابی دیجیتال شما گنجانده شود. اگر شما یک کسب و کار محلی دارید، بسیار مهم است که بهینه‌سازی جستجوی صوتی را انتخاب کنید. 

این، به این دلیل است که مردم بیشتر از طریق دستیارهای صوتی، یک سالن، رستوران یا داروخانه را در نزدیکی خود پیدا می‌کنند. هدف این است که وقتی شخصی از طریق صدا جستجو می‌کند، موقعیت مشتری را به دست آورید. اگر برای کسب و کار خود پادکست دارید، می‌توانید آن را برای دستیارهای صوتی نیز بهینه کنید. 

مرحله 6: بازاریابی ویدیویی و ایمیلی

بله، بازاریابی ایمیلی همچنان مرتبط است؛ زیرا تنها پلتفرمی است که می‌توانید محتوای شخصی‌سازی شده را برای کاربران ارسال کنید. هر محتوای شخصی‌سازی شده باعث می‌شود کاربران احساس خاص و ارزشمندی داشته باشند، به عنوان مثال تخفیف در تولدها یا سالگردها.

برای به‌روزرسانی‌ها، تبلیغات و بازاریابی می‌توانید از ایمیل و همچنین بازاریابی ویدیویی استفاده کنید. بازاریابی ویدیویی می‌‌تواند شامل پشت صحنه، تبلیغات رویداد، دستورالعمل‌‌ها (نحوه انجام کار)، یا اطلاعیه‌‌ها باشد. ویدیوها همچنین باید از طریق سئو برای تگ‌های استفاده شده در متنی که زیر ویدیوها گذشته می‌شود، بهینه شوند. 

مرحله 7: اینترنت اشیاء در بازاریابی دیجیتال

اینترنت اشیاء (IoT) از هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشینی برای تجزیه و تحلیل بهتر رفتار مصرف‌کننده استفاده می‌کند. وقتی مشتری خود را بهتر بشناسید، می‌توانید استراتژی بهتری داشته باشید. با تجزیه و تحلیل دقیق کسب و کار، می‌توانید مخاطبان را در زمان مناسب هدف قرار دهید. اینترنت اشیاء از طریق تجزیه و تحلیل خودکار، تبلیغات زمان‌‌بندی‌ شده و داده‌های بازاریابی پیش‌بینی ‌کننده به خودکارسازی تلاش‌‌های بازاریابی شما کمک می‌کند. این امر تعامل کلی با مشتری و استراتژی بازاریابی را بهبود می‌بخشد. بنابراین، نام تجاری شما را نوآورانه می‌کند و به شما مزیت رقابتی بزرگی می‌دهد. 

همگامی با ترندهای دیجیتال در حال تغییر کمی سخت است، مهم نیست که این روند چقدر سریع باشد، مهم این است که به روز بمانید. موفقیت شما در تدوین استراتژی‌های دیجیتال، به نحوه‌ی اجرای آنها بستگی دارد. با این مراحل می‌توانید کسب و کار خود را بیشتر در معرض دیده شدن قرار دهید؛ البته از طریق ترافیک وب‌سایت، فروشگاه و آگاهی از برند، درآمد خود را افزایش دهید. 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا