یکی از معروفترین مدلهای تبلیغات در بازار کسبوکار مدل 5M تبلیغات است. این مدل تبلیغات یکی از بهترین روشهای ایجاد کمپینهای تبلیغاتی موفق است که از طریق آن میتوان با مخاطبان و مشتریان ارتباط سازنده برقرار کرد. ایجاد رقابت موفق در بازار و تثبیت جایگاه برند در بین مشتریان را میتوان دو هدف 5M در تبلیغات نامید.
این مدل تبلیغاتی از 5 جزء تشکیل شده است که هرکدام از آنها سهم تعیینکنندهای در اثربخشی تبلیغات دارد. با پیروی از الگوی 5M در تبلیغات میتوان با برنامهریزی مؤثر، هدفگذاری دقیق و انتخاب درست رسانه یک کمپین تبلیغاتی بهینه با بهترین خروجی داشت. در این مقاله از وبسایت دکتر علی ناصرحجتی با مدل 5M تبلیغات بهتر آشنا میشویم.
تبلیغات و کاربرد مدل 5M
امروزه با گسترش بازارهای تجاری، کسبوکارها تعریف جدیدی یافتهاند و رقابتهای بازاریابی وارد عرصه نوینی شدهاند. تبلیغات یکی از مهمترین بخشهای هر کسبوکار است و هرکدام از آنها از روشهای متفاوتی برای تبلیغ استفاده میکنند. تمام این فعالیتها برای جذب مخاطبان و مشتریان بیشتر و کسب سهم مناسب در بازار انجام میشود. در این بین پرسونای مشتریان نیز اهمیت زیادی دارد.
یکی از مهمترین عناصر تبلیغاتی در کسبوکارهای پیشرفته مدل 5M تبلیغات است. با استفاده از این روش میتوان چگونگی عملکرد و بهینه بودن تبلیغ، محدودیتها، موانع و روشهای حل چالشها را بررسی و استراتژیهایی هدفمند و مؤثر اتخاذ کرد. مدل 5M تبلیغات یکی از نمونههای موفق و کارآمد است که نقش مؤثری در بهینهسازی سهم بازار، افزایش نرخ تبدیل و سودآوری بالا دارد. با استفاده از الگوی 5M در تبلیغات میتوان برندسازی را توسعه داد، به سمت بازار هدف حرکت کرد و برای سوددهی آینده کسبوکار یک طرح کاربردی موفق تدوین و اجرا کرد.
منظور از مدل 5M تبلیغات چیست؟
مدل 5M تبلیغات یکی از الگوهای کارآمد در طراحی کمپینهای تبلیغاتی آنلاین و آفلاین است. با استفاده از این روش میتوان کمپین تبلیغاتی را بهصورت گامبهگام طراحی، اجرا و بهینهسازی کرد. هدف 5M در تبلیغات، شناسایی عناصر بازار و جذب مشتریان بیشتر است.
تنها از طریق تبلیغات است که برندها، شرکتها و کسبوکارهای مختلف میتوانند محصولات یا خدمات خود را در معرض دید مشتریان قرار دهند. مدل 5M از 5 رکن اساسی تشکیل شده است. این مدل برگرفته از 5 حرف M در ابتدای حروف انگلیسی کلماتی است که در ادامه آنها را معرفی میکنیم.
1. رسالت (Mission)
اولین کلمه Mission به معنای مأموریت یا رسالت است که میتوان آن را به هدف نیز تعبیر کرد. در این مرحله از مدل 5M تبلیغات باید ابتدا هدف خود را از تبلیغات مشخص کنید. اهداف میتوانند شامل ایجاد لیدهای بیشتر، افزایش فروش، کارآفرینی، افزایش آگاهی از برند و… باشند. بهعبارتدیگر لازم است در اولین مرحله، مأموریت، هدف یا رسالت خود را از انجام تبلیغ مشخص کنید. در این بخش اهداف در سه گروه تقسیمبندی میشوند که عبارتاند از:
- تمرکز بر مشتری: در این مرحله مشتریان و مخاطبان شما اهمیت بالایی دارند. در این بخش بر اساس استراتژی تبلیغاتی خود گاهی تلاش میکنید رفتار مشتریان را نیز تغییر دهید. بهکارگیری استراتژیهایی برای پررنگتر کردن برند در ذهن مخاطبان یکی از این موارد است.
- تمرکز بر بازار: در این بخش از مدل 5M تبلیغات، بازار موردتوجه شما قرار میگیرد و البته مشتریان را نیز زیر نظر دارید. اقداماتی مانند تثبیت بازار، معرفی محصول، افرایش اعتبار برند، تحلیل رقبا در بازار و افزایش فروش در بازار از جمله اقدامات این بخش هستند.
- تمرکز بر نتیجه تبلیغات: برای موفقیت در این بخش لازم است هر دو مورد یعنی مشتری و بازار را مدیریت کنید تا بتوانید به اولین هدف 5M در تبلیغات یعنی تثبیت در بازار دست یابید.
2. پیام (Message)
در الگوی 5M در تبلیغات منظور از پیام همان شعار تبلیغاتی است که میتواند در قالبهای گوناگون و فرمتهای متنوع ظاهر شده و بر مشتریان و مخاطبان تأثیر بگذارد. این فرمتها میتوانند در قالب تصویر، محتوا، واژگان، ویدئو و… باشد. باید دقت داشت پیامی که برای برند یا کسبوکار خود انتخاب میکنید ویژگی خاصی داشته باشد که در بازار و در بین رقبا متمایز شود. مهمترین ویژگیهای یک پیام خوب در مدل 5M تبلیغات عبارتاند از:
- تازه، مفید، مختصر و اثرگذار باشد.
- بتواند با مخاطب هدف ارتباط برقرار کند.
- پرمحتوا و جذاب باشد و بتواند حلال مشکلات مخاطبان باشد.
3. مدل 5M تبلیغات؛ رسانه (Media)
بعد از تعیین هدف، رسالت و تدوین یک پیام مهم و اثرگذار باید رسانهای متناسب با هدف خود انتخاب کنید. همانند سایر مدلهای تبلیغاتی، هدف 5M در تبلیغات دستیابی به سهم مناسب در بازار هدف و افزایش فروش است. به همین دلیل انتخاب رسانه مناسب نیز نقش مهمی در این زمینه دارد. برای انتخاب رسانه باید این سؤالات را از خود پرسید: آیا کاربران به رسانه انتخابی شما دسترسی دارند؟ در صورت دسترسی، پیام شما در چه زمانی به دست آنان میرسد؟ مورد دیگر در انتخاب رسانه مربوط به بودجهبندی و هزینه است که باید رسانهای متناسب با سطح درآمد و سود خود انتخاب کنید.
در این زمینه رسانههایی مانند اینترنت، ایمیل مارکتینگ، شبکههای اجتماعی و بازاریابی پیامکی هزینه بسیار کمی در مقایسه با رادیو و تلویزیون دارند. همچون سایر انواع تبلیغات در مدل 5M تبلیغات، رسانهها نیز به دودسته تقسیمبندی میشوند که عبارتاند از:
- رسانههای یکطرفه: مانند رادیو، تلویزیون، بیلبورد، روزنامه و… که تنها صاحبان کسبوکار میتوانند پیام خود را منتقل کنند و نظری از جانب مخاطبان ارائه یا دریافت نمیشود.
- رسانههای دوطرفه: مانند شبکههای اجتماعی، مصاحبه، نظرسنجی، کامنت و… که مخاطبان علاوه بر دریافت پیام صاحبان کسبوکار میتوانند نظرات خود را نیز ارائه دهند.
4. بودجه (Money)
چهارمین حرف M در مدل 5M تبلیغات، مربوط به پول، هزینه و بودجه است. در اینجا منظور از بودجه سرمایهای است که برای تبلیغات صرف میشود. نوع و میزان بودجه بر اساس هدف 5M در تبلیغات، نوع کسبوکار و استراتژیهای اتخاذ شده متفاوت است. برای تخصیص بودجه تبلیغاتی ابتدا بازار هدف و مخاطبان شناسایی شده و برایناساس استراتژیهای خلاقانه و رسانهای تدوین میشود. روشهای مختلف برای بودجهبندی تبلیغات وجود دارد که عبارتاند از:
- توانایی مالی صاحبان کسبوکار
- بر اساس درصدی از فروش
- بر اساس روش رقابتی: مبتنی بر تحلیل تبلیغات رقبا و تعیین بودجه برای استراتژیهای تدوین شده برایناساس
- باتوجهبه درصدی از فروش هر واحد: اگر کسبوکار شما چند نمایندگی داشته باشد درصدی از فروش هر واحد را به تبلیغات اختصاص دهید.
- بر اساس روش منطقی: بودجهبندی منطقی و حسابشده در حد نیاز کسبوکار شما
- بر اساس روش اختیاری: عدم توجه به میزان سودآوری تبلیغ برای بودجهبندی. این روش غیراستاندارد و غیراصولی است.
5. ارزیابی (Measurement)
بعد از انجام 4 مرحله قبلی مدل 5M تبلیغات، آخرین مرحله یعنی ارزیابی، مقایسه، تحلیل و بررسی است. در این مرحله از الگوی 5M در تبلیغات باید استراتژیهای جدید جبرانی اتخاذ کرده و آنها را اجرا کنید. با ارزیابی و تحلیل اشتباهات میتوان به هدف 5M در تبلیغات یعنی دستیابی به بینش وسیع از مشتریان، بازار هدف و کسبوکار دست یافت.
برای دستیابی به آگاهی از برند و تثبیت آن در ذهن مخاطبان باید تبلیغاتی هدفمند انجام داد و البته تحلیل و ارزیابی آخرین و مهمترین رکن آن است.
مدل 5M تبلیغات؛ اصول طراحی کمپین های تبلیغاتی
برای اجرای یک کمپین تبلیغاتی اثربخش و اجرای مدل 5M تبلیغات یا هر نوع دیگر باید ابتدا درباره بازار هدفی که قصد دارید محصول را تبلیغ کنید، اطلاعات کامل جمعآوری کنید. همراه با جمعآوری اطلاعات، رقبا را نیز تحلیل کنید. همچنین برای طراحی یک کمپین اثربخش باید از جایگاه خود و رقبا در بازار مطلع باشید.
در مرحله بعد از طراحی کمپین تبلیغاتی، برای دستیابی به هدف 5M در تبلیغات به پرسونای مشتری و مخاطبان خود توجه ویژه داشته باشید و اطلاعات جامعی درباره آنها به دست آورید. اطلاع درباره اینکه کدام گروه از افراد جامعه از نظر جنسیت، طیف سنی، طبقه اجتماعی و… به محصول یا خدمات شما نیاز دارند. برای این منظور باید با سبک زندگی آنها آشنا شویم تا ارتباط بهتری با آنان برقرار کنیم. شناخت صحیح مخاطبان هدف موجب میشود تا الگوی 5M در تبلیغات عملکرد موفقی داشته و برای طراحی کمپین و استراتژیهای آن ایدههای بهتری طراحی کنیم.
جمعبندی
یکی از مدلهای تبلیغاتی معروف و رایج در بازاریابی، مدل 5M تبلیغات است. این مدل متشکل از 5 حوزه رسالت (هدف)، پیام، رسانه، بودجه و ارزیابی است. دستیابی به سهم مناسب در بازار هدف، تثبیت برند و موفقیت در رقابت چند هدف 5M در تبلیغات هستند.
با تدوین استراتژیهای هدفمند و مؤثر برای الگوی 5M در تبلیغات میتوان هدفگذاری خود را دقیق انتخاب کرده و رسانهای متناسب با کسبوکار و هدف تبلیغاتی خود انتخاب کرد.
دکتر علی ناصرحجتی از استراتژیستهای موفق در حوزه کسبوکار و کمپینهای تبلیغاتی است که با سالها فعالیت درخشان در این حوزه مشاور، راهنما و یاریگر بسیاری از کسبوکارها بوده است. سوابق تحصیلی، شغلی و پروندههای درخشان دکتر ناصرحجتی گواه روشنی بر تخصص بالای ایشان است. از طریق صفحه تماس با ما میتوانید مشاوه رایگان دریافت کنید.