جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست؟


Deprecated: DateTime::__construct(): Passing null to parameter #1 ($datetime) of type string is deprecated in /home/naserhojja/domains/naserhojjati.com/public_html/wp-content/plugins/wp-shamsi/lib/Date/Jalali.php on line 87

Deprecated: DateTime::__construct(): Passing null to parameter #1 ($datetime) of type string is deprecated in /home/naserhojja/domains/naserhojjati.com/public_html/wp-content/plugins/wp-shamsi/lib/Date/Jalali.php on line 87

در بازاریابی دیجیتال، استراتژی دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing Strategy) مهم‌ترین فرایند جذب مشتریان و افزایش فروش در نظر گرفته می‌شود. باتوجه‌به نقش Digital Marketing Strategy در امکان هدف‌گذاری روی مخاطبان ایده‌آل و نرخ بازگشت سرمایه بالا می‌توان به اهمیت استراتژی بازاریابی دیجیتال پی برد.

همچنین امکان خودکارسازی فعالیت‌های بازاریابی و هدف‌گذاری روی تمام بخش‌های قیف فروش از مزایای استراتژی بازاریابی اینترنتی هستند. در مجموعه مقالات دکتر علی ناصرحجتی تمامی مطالب مربوط به حوزه کسب‌وکار و از جمله دیجیتال مارکتینگ موردبحث و بررسی قرار می‌گیرد. در این مقاله به استراتژی‌های دیجیتال مارکتینگ می‌پردازیم.

آشنایی با معنا و مفهوم دیجیتال مارکتینگ

بنا بر گفته نیل پتل یکی از 10 دیجیتال مارکتر دنیا، دیجیتال مارکتینگ نوعی بازاریابی محصولات و خدمات است که از طریق دستگاه‌های الکترونیکی انجام می‌شود. براین‌اساس دیجیتال مارکتینگ یک مفهوم کاملاً جدید نیست و می‌توان ردپای آن را در زمانی که رادیو اختراع شده بود و اولین تبلیغات اجرای اپرا در آن پخش شد جستجو کرد.

بعد از پخش این تبلیغ در رادیو بلیط‌های اجرای اپرا فوراً به فروش رفت و می‌توان گفت دیجیتال مارکتینگ متولد شد. امروزه این نوع بازاریابی به یکی از مهم‌ترین ابزارهای کسب‌وکار تبدیل شده و رقابت در این صحنه افزایش‌یافته است. باتوجه‌به اهمیت بازاریابی دیجیتال، استراتژی دیجیتال مارکتینگ جایگاه خاصی دارد و اصل موفقیت در دیجیتال مارکتینگ اتخاذ استراتژی‌های اصولی، کارآمد و هدفمند است.

باتوجه‌به حضور گسترده کاربران در بستر وب که در حال بررسی محصولات و خدمات مختلف هستند می‌توان به اهمیت استراتژی بازاریابی دیجیتال پی برد. صاحبان کسب‌وکارها و برندهای مختلف برای بهره‌بردن از این پتانسیل عظیم و کسب سهم مناسب از بازار هدف تلاش می‌کنند استراتژی‌های مناسبی اتخاذ و اجرا کنند.

منظور از استراتژی چیست؟

منظور از استراتژی چیست؟

قبل از پرداختن به استراتژی دیجیتال مارکتینگ و اهمیت استراتژی بازاریابی دیجیتال ابتدا باید با مفهوم کلی استراتژی آشنا شد. منظور از استراتژی برنامه‌ریزی، طراحی و اجرای تاکتیک‌ها و روش‌هایی است که برای دستیابی به اهداف خاصی انجام می‌شود. استراتژی‌ها در تمامی ابعاد زندگی انسان ازجمله تجارت، مدیریت و… به‌کار می‌روند و نقش پررنگی در تعیین مسیر و موفقیت شرکت‌ها، سازمان‌ها و کسب‌وکارهای مختلف دارند تا بتوانند به اهداف نهایی خود دست یابند. به بیان دیگر استراتژی‌ها شامل تصمیم‌گیری درباره چگونگی بهره‌برداری از منابع، موقعیت‌ها، تعیین اهداف، اتخاذ رویکرد مناسب و درنهایت به‌کارگیری اقدامات عملی بهینه است.

استراتژی دیجیتال مارکتینگ

منظور از استراتژی دیجیتال مارکتینگ فرایندی است که برای تحقق اهداف کسب‌وکار از طریق بازاریابی اینترنتی تدوین می‌شود. این نوع بازاریابی از تکنیک‌ها و ابزارهای مختلفی مانند ایمیل مارکتینگ، شبکه‌های اجتماعی، بهینه‌سازی موتورهای جستجو (SEO) و… استفاده می‌کند. Digital Marketing Strategy مجموعه‌ای از رویکردها، ابزارها و تکنیک‌های کارآمد است که در بستر اینترنت و با استفاده از فناوری‌های دیجیتال تلاش می‌کند با افزایش ترافیک وب‌سایت، کاربران را به مشتریان حقیقی تبدیل کند. گستردگی شبکه‌های اینترنت و حضور تعداد زیادی از کسب‌وکارها در این بستر و دسترسی جمع کثیری از افراد جامعه به اینترنت موجب شده است تا اهمیت استراتژی بازاریابی دیجیتال بیش‌ازپیش نمایان شود.

افزایش رقابت بین کسب‌وکارها برای جذب مشتریان یکی از مهم‌ترین دلایلی است که صاحبان تجارت را وادار می‌کند بهترین استراتژی دیجیتال مارکتینگ را برای کسب‌و‌کار خود طراحی کنند. تمامی کسب‌وکارهای موفق از مزایای استراتژی بازاریابی اینترنتی آگاه هستند و با تاکتیک‌های مناسب مخاطبان هدف خود را شناسایی می‌کنند و با به‌کارگیری استراتژی‌های بهینه تلاش می‌کنند آنان را به مشتریان وفادار تبدیل کنند. برای دستیابی به این هدف باید تکنیک‌ها و روش‌هایی متناسب با کسب‌وکار و اهداف خود طراحی و اجرا کرد.

تفاوت بین استراتژی بازاریابی دیجیتال با کمپین و تاکتیک دیجیتال مارکتینگ

کمپین دیجیتال مارکتینگ یکی دیگر از مؤلفه‌هایی است که در حوزه بازاریابی دیجیتال با آن برخورد می‌کنیم. کمپین دیجیتال مارکتینگ جزء سازنده استراتژی دیجیتال مارکتینگ هستند و صاحبان کسب‌وکار از طریق آن به اهداف خود دست پیدا کرده و از مزایای استراتژی بازاریابی دیجیتال بهره‌مند می‌شوند.

به‌عبارت‌دیگر Digital Marketing Strategy یک برنامه‌ریزی مدون و جامع است که صاحبان کسب‌وکار از طریق آن مسیر دستیابی به مخاطبان هدف خود را مشخص می‌کنند. سپس از طریق این مسیر کاربران و مخاطبان را به مشتریان حقیقی تبدیل می‌کنند. این در حالی است که تاکتیک‌های دیجیتال مارکتینگ بخشی از استراتژی دیجیتال مارکتینگ است و به اقداماتی اشاره می‌کند که باید برای اجرای استراتژی بازاریابی اینترنتی از آن‌ها استفاده کرد. مواردی مانند وبلاگ، خبرنامه، دایرکت مارکتینگ در شبکه‌های اجتماعی و… نمونه‌هایی از تاکتیک‌های دیجیتال مارکتینگ هستند.

تدوین استراتژی Digital marketing

تدوین استراتژی Digital marketing

برای تدوین Digital Marketing Strategy باید نوع کسب‌وکار و هدف از استراتژی را در نظر گرفت. تدوین یک استراتژی کارآمد فرایندی سیستماتیک است که باید تمام بخش‌های آن به‌صورت دقیق بررسی شود. به همین دلیل برای تمام سازمان‌ها، کسب‌وکارها و شرکت‌ها نمی‌توان یک مجموعه استراتژی مشترک اتخاذ کرد؛ زیرا اهداف و روندهای هر گروه اهمیت استراتژی بازاریابی دیجیتال را برای یک حوزه خاص مشخص می‌کنند. در ادامه روش تدوین و برنامه‌ریزی برای استراتژی دیجیتال مارکتینگ را بررسی می‌کنیم.

1. تعیین هدف

در تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ اولین گام تعیین هدف است. باتوجه‌به اهمیت استراتژی بازاریابی دیجیتال این مرحله بسیار مهم است و ما به‌عنوان صاحبان کسب‌وکار ابتدا باید هدف خود از تبیین استراتژی را مشخص کنیم. نمی‌توان بدون یک هدف مشخص یک استراتژی کامل با قابلیت اجرایی و جواب‌دهی بالا اتخاذ کرد. همچنین باید مدت‌زمان رسیدن به اهداف را نیز تعیین کرد. نکته مهم در تعیین اهداف این است که باید هدف‌هایی مرتبط با آنچه می‌خواهید انتخاب شوند و اهدافی دست‌یافتنی باشند. برخی اهداف مربوط به تدوین استراتژی Digital Marketing  عبارت‌اند از:

  • اهداف ایجاد مشتری
  • اهداف جذب مشتری
  • اهداف وفاداری مشتری
  • سئو و بهینه‌سازی سایت
  • بازاریابی رسانه‌های اجتماعی
  • بازاریابی محتوایی

پرسونای مشتریان

2. پرسونای مشتریان

در مرحله دوم از تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ باید بتوانید به ویژگی‌های مشتریان هدف خود دست یابید. این مورد همان پرسونای مشتری است که از طریق آن می‌توان علایق، سلیقه و نیازهای مشتریان را پیش‌بینی کرده و محصول یا خدماتی متناسب با خواسته آن‌ها ارائه کرد. هرچقدر نسبت به پرسونای مشتریان آگاهی بیشتری داشته باشیم بهتر می‌توان محصول، خدمات، فرایند و حتی سبک کسب‌وکار را مطابق با خواسته و نیاز مشتریان طراحی و اجرا کرد. یکی از دلایل اهمیت استراتژی بازاریابی دیجیتال امکان شخصی‌سازی و سفارشی کردن بازاریابی بر اساس پرسونای مشتریان هدف است.

3. استراتژی دیجیتال مارکتینگ؛ انتخاب مسیرهای مناسب بازاریابی

بعد از تعیین هدف و شناخت مشتریان باید مسیر و روش‌های مناسب را برای بازاریابی خود مشخص کنید. برای این کار باتوجه‌به نوع کسب‌وکار و مشتریان خود باید بدانید از چه مسیرهایی می‌توانید با مشتریان و مخاطبان هدف تعامل سازنده داشته باشید. توجه به این نکته مهم نقش زیادی در تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ دارد. در موارد بسیاری مشاهده شده است که برخی کسب‌وکارها و سازمان‌ها با شروع به کار، در تمامی شبکه‌های اجتماعی عضو می‌شوند. این کار نیازمند مدیریت همه‌جانبه و بهینه است که بسیاری نمی‌توانند آن را انجام دهند. به همین دلیل بهتر است در ابتدای کار به‌صورت محدود و پرقدرت شروع کرد تا از مزایای استراتژی بازاریابی اینترنتی بیشترین بهره را برد.

4. تعیین بودجه

گام چهارم در تدوین استراتژی دیجیتال مارکتینگ مشخص‌کردن بودجه بر اساس هدف، توانایی مالی و میزان سودآوری کسب‌وکار است. تخصیص بودجه‌ای فراتر از توان مالی نه‌تنها سودآوری ندارد؛ بلکه منجر به شکست استراتژی و کسب‌وکار خواهد شد. به همین دلیل داشتن یک بینش کلی از میزان بودجه بازاریابی کار اشتباهی است و باید تمامی ابعاد مانند منابع تبلیغاتی، مسیرها و شبکه‌ها و حتی بهینه‌سازی سایت را نیز در نظر گرفت.

تحلیل رقبا

5. تحلیل رقبا

درحقیقت حضور رقبا در صحنه، اهمیت استراتژی بازاریابی دیجیتال را چندبرابر می‌کند. به همین دلیل برای طراحی استراتژی‌های موفق دیجیتال مارکتینگ باید استراتژی‌های رقبای خود را کاملاً تحلیل کنید تا از نقاط ضعف و قوت آن‌ها مطلع شوید. با این کار می‌توانید در استراتژی و برنامه‌های خود مواردی که محکوم به شکست هستند را شناسایی و آن‌ها را با طرح‌های موفق جایگزین کنید. تحلیل رقبا یک کمک بزرگ در استراتژی دیجیتال مارکتینگ است که می‌تواند شما را از مزایای استراتژی بازاریابی اینترنتی بهره‌مند کند.

6. تحلیل استراتژی های کنونی

مرحله دیگر در تدوین استراتژیDigital Marketing  تحلیل استراتژی‌های کنونی بازاریابی آنلاین خودتان است. صاحبان کسب‌وکار با تحلیل استراتژی‌های فعلی خود به نقاط ضعف و قوت خود پی برده و برای رفع نقاط ضعف تلاش می‌کنند. برای این کار رسانه‌ها و مسیرهای بازاریابی خود را تحلیل کنید تا ببینید آیا این مسیرها بازدهی کافی برای هدف نهایی شما را دارند یا خیر. با تحلیل داده‌ها می‌توان به نتایج مهمی دست‌یافت و در صورت ضعف روش‌های قبلی یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ قوی طراحی کرد.

اهمیت استراتژی بازاریابی دیجیتال

با به‌کارگیری استراتژی‌های قوی دیجیتال مارکتینگ می‌توان به آمار دقیقی از مشتریان، رقبا، نقاط ضعف و قوت، کسب سهم بازار هدف و… دست‌یافت. با کمک تاکتیک‌ها و ابزارهای دیجیتال مارکتینگ می‌توان از عملکرد استراتژی دیجیتال مارکتینگ، نرخ بازگشت سرمایه، نرخ تبدیل، بازدهی سرمایه‌گذاری و… آگاه شد. از دیگر مزایای استراتژی بازاریابی اینترنتی دسترسی گسترده به بازارهای جهانی و هدف‌گذاری دقیق است. در ادامه دلایل اهمیت استراتژی بازاریابی دیجیتال را بررسی می‌کنیم.

1. هدفمندسازی

یکی از مزایای استراتژی بازاریابی اینترنتی هدفمندسازی دقیق است. این مزیت نشان‌دهنده اهمیت بازاریابی دیجیتال است. با استفاده از استراتژی دیجیتال مارکتینگ می‌توانید گروه‌های هدف خود را مشخص کرده و بر اساس نیاز و خواسته آن‌ها برنامه‌های بعدی خود را طراحی و اجرا کنید. براین‌اساس خدمات و محصولات خود را برای گروه هدف بهینه‌سازی می‌کنید و تمام تلاش خود را بر این گروه متمرکز خواهید کرد. این کار موجب افزایش بازدهی و سودآوری کسب‌وکار شما می‌شود.

دستیابی به مخاطبان بیشتر

2. دستیابی به مخاطبان بیشتر

با تدوین یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ هوشمندانه می‌توانید به طیف وسیعی از مخاطبان دسترسی داشته باشید. داشتن استراتژی بازاریابی اینترنتی روشی بهینه برای برقراری ارتباط با جمعیت عظیمی از کاربران در بستر اینترنت است. باتوجه‌به گستردگی کاربران، می‌توان ازطریق تاکتیک‌های بازاریابی مؤثر بخشی از کاربران را به مشتریان حقیقی تبدیل کرد.

3. انعطاف پذیری

یکی دیگر از موارد اهمیت استراتژی بازاریابی دیجیتال منعطف بودن است. در بازاریابی دیجیتال می‌توان هنگام اجرای استراتژی بازاریابی در صورت لزوم تغییرات موردنیاز را اعمال کرد. با کمک ابزارهای تحلیلی دیجیتال مارکتینگ می‌توان استراتژی‌هایی متناسب با شرایط، نیاز بازار و مشتریان اتخاذ و در صورت نیاز آن‌ها را تغییر داد.

4. مزایای استراتژی دیجیتال مارکتینگ؛ مقرون به صرفه

صرف هزینه‌های کم و سودآوری بالا یکی دیگر از مزایای استراتژی بازاریابی اینترنتی است. در مقایسه با سایر روش‌های بازاریابی، هزینه‌های صرف‌شده برای استراتژی دیجیتال مارکتینگ بسیار مقرون‌به‌صرفه است. به همین دلیل می‌توان بودجه موردنظر برای بازاریابی دیجیتال را به‌صورت هدفمند و بهینه مشخص و تخصیص داد و مانع هدررفتن هزینه شد.

5. تحلیل و ارزیابی آسان

گستردگی اینترنت و حضور کسب‌وکارهای مختلف در این صحنه موجب ظهور ابزارها و تکنیک‌های ارزیابی، اندازه‌گیری و تحلیلی مختلف شده است. با استفاده از این ابزارهای تحلیلی می‌توان سطح عملکرد و بازدهی استراتژی‌های خود را ارزیابی و تحلیل کنید. با این کار در صورت نیاز می‌توان تغییرات لازم را اعمال کرد و استراتژی‌ها را به سطح بالاتری ارتقا بخشید.

6. افزایش آگاهی برند

در ادامه مزایای استراتژی بازاریابی اینترنتی باید به افزایش آگاهی برند و همچنین تعامل سازنده با مشتریان اشاره کرد. با به‌کارگیری استراتژی دیجیتال مارکتینگ و ایجاد ارتباط مؤثر با مشتریان و کاربران می‌توان نظرات، پیشنهادها، انتقاد و… آن‌ها را درباره محصول یا خدمات خود دریافت کرد. سپس بر اساس بازخوردها عملکردی بهتر و استراتژی کارآمدتر اتخاذ کرد. احترام به نظر کاربران و مشتریان و همچنین ارتقای محصول یا خدمات براین‌اساس موجب ارزشمند شدن برند و افزایش آگاهی برند در نزد مخاطبان می‌شود. تمام این عوامل موجب افزایش سودآوری و کسب سهم مناسب در بازار هدف می‌شود.

تکنیک های استراتژی دیجیتال مارکتینگ

تکنیک های استراتژی دیجیتال مارکتینگ

برای پیاده‌سازی بهترین استراتژی دیجیتال مارکتینگ باید با تکنیک‌های خاص آن آشنا بود تا بتوان از مزایای استراتژی بازاریابی اینترنتی بیشترین بهره را برد. مهم‌ترین تکنیک‌های Digital Marketing عبارت‌اند از:

  • تبلیغ در شبکه‌های اجتماعی
  • موتورهای جستجو (SEM)
  • بهینه‌سازی موتورهای جستجو (SEO)
  • بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)
  • تبلیغات ویدئویی (Video Advertising)
  • بازاریابی محتوا (Content Marketing)
  • بازاریابی موبایلی (Mobile Marketing)
  • تبلیغات نمایشی (Display Advertising)

جمع‌بندی

با توسعه اینترنت در تمامی بخش‌های زندگی انسان، کسب‌وکارها نیز وارد حوزه جدیدی شده‌اند و بسیاری از آن‌ها در بستر اینترنت به رقابت با یکدیگر می‌پردازند. این رقابت و بازاریابی در بستر آنلاین، دیجیتال مارکتینگ نام دارد که توانسته تأثیر زیادی بر گسترش کسب‌وکارهای مختلف بگذارد. شرکت‌ها، سازمان‌ها و کسب‌وکارهای مختلف برای فعالیت و موفقیت در این حوزه باید بر اساس هدف خود یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ موفق و قدرتمند اتخاذ کنند. دستیابی به طیف گسترده مخاطبان، تبدیل بخش بزرگی از آن‌ها به مشتریان حقیقی و سودآوری بالا نشان‌دهنده اهمیت استراتژی بازاریابی دیجیتال است. به همین دلیل لازم است استراتژی‌های جامع و مدونی مرتبط با هدف کسب‌وکار خود تدوین کرد تا از مهم‌ترین مزایای استراتژی بازاریابی اینترنتی یعنی کسب سهم بالا از بازار هدف دست‌یافت.

برای موفقیت در دیجیتال مارکتینگ باید از مشاوران، متخصصان و صاحبان فن در این حوزه کمک گرفت. دکتر علی ناصرحجتی را به حق می‌توان یکی از برترین متخصصان در این زمینه دانست که با تجارب ارزشمند حرفه‌ای و سوابق تحصیلی درخشان استراتژی‌های ارزشمندی برای بسیاری از کسب‌وکارها اتخاذ کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره به صفحه تماس با من مراجعه کنید.


Deprecated: DateTime::__construct(): Passing null to parameter #1 ($datetime) of type string is deprecated in /home/naserhojja/domains/naserhojjati.com/public_html/wp-content/plugins/wp-shamsi/lib/Date/Jalali.php on line 87

Deprecated: DateTime::__construct(): Passing null to parameter #1 ($datetime) of type string is deprecated in /home/naserhojja/domains/naserhojjati.com/public_html/wp-content/plugins/wp-shamsi/lib/Date/Jalali.php on line 87

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا