در سالهای اخیر، شاهد تحولات گستردهای در زمینهی طراحی سفر مشتری بودهایم. در حقیقت، اکثر برندها بهدنبال ایجاد سفرهای بدون وقفه برای مشتریان بودهاند.
از طرف دیگر، تسریع فرآیندهای موجود در سفر مشتری نیز از دیگر اقداماتی بود که در سالهای اخیر انجام شد. دلیل این امر آن است که اکثر شرکتها بهدنبال دستیابی به سودآوری در کمترین زمان ممکن هستند.
با این وجود، طی تحقیقاتی که گارتنر انجام داده است، مشخص شده که نزدیک به 46 درصد از مشتریان، هیچ تفاوتی میان تجربههای دیجیتالی که برندها ارائه میدهند، نمییابند. این امر، تشابه فعالیتهای بازاریابی در اکثر برندها را نشان میدهد.
در حقیقت، تنها 14 درصد از کاربران اظهار کردهاند که تجربیات دیجیتالی که برندها به آنها ارائه دادهاند، با هم متفاوت بوده است. پایین بودن این آمار، نشاندهندهی این است که تلاشهای بیشتری باید در این زمینه صورت گیرد.
مدیر بخش مشاورهای گارتنر، کریستینا لاروکا، میگوید: “تجربیاتی ارزشمند هستند که باعث شوند مشتریان، با اطمینان خاطر، کارهای جدیدی انجام دهند؛ زمانی که مشتریان کاری را انجام میدهند که خارج از برنامهها بوده است، فرصت بزرگی برای شما فراهم میشود تا بتوانید تمایز را رقم بزنید.”
امروزه اکثر رهبران بر ارائه و بهبود تجربه مشتری، متمرکز شدهاند. با توجه به این موضوع، کلید موفقیت در توانایی آنها در بهبود تجربیات دیجیتال برای مشتریان و حتی شرکت خودشان، نهفته است.
شروع کار بسیار مهم است
100 روز اول خود را میتوانید در 6 مرحله زیر ساماندهی نمایید:
- آمادهسازی، ارزیابی، برنامهریزی، اقدام، اندازهگیری و برقراری ارتباط
- تجربهی مشتری در اولویت بازاریابی قرار دارد
- با توجه به این موضوع، اصل کار شما پیش از آغاز روز اول شروع میشود
- آمادهسازی ( از 10 روز پیش از شروع، تا 15 روز پس از آغاز)
- تحقیق و جستجو، کلید موفقیت در هر کاری است
- بازاریابی نیز از این قاعده، مستثنا نیست
در حقیقت برای آنکه بهترین نتیجه را از بازاریابی دریافت نمایید، نیاز است که پیش از آغاز آن، در وهلهی اول اقدام به تحقیق نمایید.
تحقیق شما باید در ارتباط با عملکرد فعلی بازاریابی شرکت شما شیوهی ارائه تجربه مشتری باشد.
آمادهسازی (10 روز قبل تا 15 روز پس از شروع)
پس از انجام این کار باید با رئیس یا مدیرعامل شرکت ملاقاتی را ترتیب بدهید.
در این ملاقات، باید دربارهی اهداف کوتاهمدت (سه و شش ماهه) و همچنین اهداف بلندمدت (یکساله)، صحبت نمایید.
همچنین نیاز است تا سرمایهگذاران و سهامداران را پیش از آغاز فعالیتهای خود شناسایی نمایید. این دسته از سهامداران به شما کمک میکنند تا تجربهی مشتری را با خیال راحت، بهبود ببخشید؛ چرا که دیگر از نظر مالی مشکلی نخواهید داشت.
در حقیقت، درک و شناخت شما از افراد و فرآیندهایی که با آنها سر و کار خواهید داشت به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید انواع ناهماهنگیها و چالشها را در اسرع وقت، حل کنید. برای آنکه اطلاعات بیشتری در ارتباط با چالش های cx و موارد دیگر کسب نمایید، باید با تیم خود مشورت نمایید.
ارزیابی ( از روز 0 تا 30)
این بخش یکی از مراحل مهمی است که باید با دقت انجام شود. در حقیقت شما میتوانید با استفاده از ارزیابی، اقدام به تهیه لیستی از نیازهای فوری برای cx و منابعی که باید برای آن استفاده شوند، نمایید.
همچنین، برای شروع باید شبکهای از فعالیتهای خود را طراحی نمایید. سپس نیاز است تا شاخصهای کلیدی یا kpi مرتبط با تجربه مشتری را تعیین کنید.
یکی از نکات مهمی که هر بازاریابی باید به آن توجه داشته باشد، داشتن روحیهی همکاری و ارتباط است. با توجه به این موضوع نیاز است تا گزارشی از فعالیتهایی که تاکنون انجام دادهاید را به رئیس خود ارائه داده و دربارهی فعالیتهای آینده نیز با او صحبت کنید.
همچنین طراحی سفر مشتری و تجربهی مشتری نیازمند توجه به تمامی جزئیات است. به همین دلیل نیاز است تا تمامی نکات مانند بودجهبندی را با دقت و حوصله مناسبی، بررسی و ارزیابی نمایید.
برنامهریزی ( از روز 15 تا 45)
با گذشت زمان باید مرحلهی ارزیابی را از سطح جمعآوری اطلاعات به سطح برنامهریزی رسانده باشید. داشتن برنامهریزی، شما را نسبت به آینده آماده میکند.
در حقیقت نیاز است برنامهای تدوین شود که برای حداکثر تعداد چالشها، شکافها و مشکلاتی که ممکن است برای بازاریابی در آینده رخ بدهد، راهحل داشته باشد.
همچنین توضیح وظایف افراد و فرآیندها نیز باید بهصورت کامل در این برنامه ذکر شوند. برای پروژههای فعلی نیز باید جهتی تعیین کنید؛ چرا که این پروژهها میتوانند از اهداف و تفکراتی که در برنامهی خود دارید، پشتیبانی نمایند.
همچنین، بخشها و افرادی که به شما کمک میکنند تا مشتریان کلیدی را بیابید، باید در برنامه شما ذکر شوند.

اقدام ( از روز 30 تا 80 )
زمانیکه بتوانید پروژههای فعلی و مرتبط را با سرعت بیشتری به پایان برسانید، در مدت زمان کمتری به سودآوری میرسید.
برای آنکه بتوانید این بخش از فعالیتهای خود را به شیوهی مناسبتری اجرا کنید باید تمرینی برای کشیدن نقشه سفر مشتری ایجاد کنید. از اعضای تیم خود بخواهید تا برای پرسوناهای مختلف، مسیرهای مختلف و مناسبی را طراحی کنند. این کار باعث میشود تا با گذشت زمان، بهترین مسیرها را شناسایی نمایید.
همچنین، به هر میزانی که بتوانید پرسوناهایی را طراحی کنید که علاوه بر توانایی تعمیم آن به جامعه، به دنیای واقعیت و فعالیتهای شما نیز نزدیک باشد، به همان میزان نیز، کارهای شما دقیقتر و متمرکزتر خواهد بود.
اندازهگیری ( از روز 45 تا 100)
یکی از اهداف اصلی این مرحله، شناخت، تولید و تقویت تاکتیکهای مفید و کارا است. از تجزیه و تحلیل دادهها برای بررسی تجربه مشتری و خروجی کسب و کار خود استفاده کنید. این کار باعث میشود تا بتوانید با سرعت بیشتری اقدام به بهبود تجربه مشتری نمایید.
همچنین برای افزایش نظم کاری میتوانید اقدام به تهیه و جمعآوری گزارشهای منظمی کنید.
سخن آخر
در این مقاله به بررسی مراحل مختلفی که در 100 روز اول بازاریابی پشت سر خواهید گذاشت، پرداختیم. داشتن دید مناسب از آینده به شما کمک خواهد کرد تا با دقت بیشتری اقدام به بازاریابی کنید.
بدون دیدگاه