جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
چالش های یک مدیرعامل حرفه ای

دردسرها و چالش های یک مدیرعامل حرفه ای

ساماندهی، مدیریت، هدایت و راهنمایی کارکنان شرکت از وظایف مهم مدیران سازمان است. دراین‌بین نباید چالش های یک مدیرعامل حرفه‌ ای را نیز نادیده گرفت. یک مدیرعامل حرفه‌ای باید با تعیین و اجرای استراتژی‌های مؤثر و اصلاح عادات و روند امور در سازمان چالش‌ها را حل کند.

برای حل این چالش‌ها و در دست‌گرفتن امور باید مدیران با انواع چالش در مدیریت آشنا باشند. اتخاذ تصمیم‌های استخدامی مناسب، ایجاد آرامش در دوره‌های آشفتگی و مقابله با فرسودگی شغلی برخی از مهم ‌ترین چالش های مدیریت در سازمان هستند. در این مقاله از وب‌سایت دکتر علی ناصرحجتی به دردسرها و چالش‌های یک مدیرعامل حرفه‌ای و روش‌های حل آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

مسئولیت های یک مدیر عامل حرفه ای

 وجه تمایز مدیران موفق از مدیران معمولی اقدامات حرفه‌ای و استراتژی‌های مؤثری است که برای مدیریت سازمان خود در پیش می‌گیرند. این افراد به چالش های یک مدیرعامل حرفه ای واقف هستند و برای حل آن‌ها روی گام‌های استراتژیک برای رشد شرکت تمرکز می‌کنند.

نقش مدیران عامل به ساختار، اندازه و فرهنگ شرکت وابسته است. ریشه‌یابی چالش های یک مدیرعامل حرفه ای برای یافتن بهترین راه‌حل و روبروشدن با واقعیت اولین قدم برای حل مهم ترین چالش های مدیریت در سازمان است. علاوه بر حل چالش‌ها، یک مدیرعامل مسئولیت‌های مختلفی بر عهده دارد که عبارت‌اند از:

  • برنامه‌ریزی، توسعه، اجرا و هدایت بخش‌های مختلف سازمان
  • ارائه راهکارهای لازم به کارکنان خود برای مدیریت بخش‌های مختلف
  • تجزیه‌وتحلیل روندهای مالی، ساماندهی به امور مالی و حفظ اعتبار سازمان
  • تدوین و اجرای استراتژی‌ بازاریابی اثربخش و مؤثر در جهت دستیابی به اهداف نهایی سازمان
تفکر استراتژیک مدیر عامل چیست؟

تفکر استراتژیک مدیر عامل چیست؟

یکی از مهم‌ترین مهارت‌ها برای مدیران ارشد سازمان‌ها تفکر استراتژیک است. از طریق تفکر استراتژیک می‌توان با چالش های یک مدیرعامل حرفه ‌ای کنار آمده و در جهت حل آن‌ها کوشید. مدیران از طریق تفکر استراتژیک نه‌تنها می‌توانند چالش‌ها و فرصت‌های کنونی را ببینند؛ بلکه برنامه‌های‌ کوتاه‌مدت و بلندمدت برای آینده تدوین می‌کنند. مدیران با کمک تفکر استراتژیک در مسیر موفقیت و رشد فردی و سازمانی حرکت می‌کنند. این مهارت از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که عبارت‌اند از:

  • بینش استراتژیک: درک عمیق وضعیت کنونی سازمان و درپیش‌گرفتن راهبردهای اصولی برای دستیابی به اهداف آینده
  • اندیشه بلندمدت: توانایی در تدوین و اجرای سیاست‌های اتخاذشده و اهداف استراتژیک در بلندمدت
  • تصمیم‌گیری استراتژیک: توانایی انتخاب و اولویت‌بندی استراتژی‌های مؤثر بر اساس شرایط کنونی و منافع سازمان
  • ریسک‌پذیری: شناسایی و بررسی ریسک‌ها و تصمیم‌گیری درباره استفاده از آن‌ها به‌عنوان فرصت یا مدیریت برای کاهش اثرات منفی آن‌ها
  • تحلیل شرایط: توانایی درک و تحلیل عوامل داخلی و خارجی مؤثر بر عملکرد سازمان مانند مشتریان، عوامل اقتصادی و وضعیت بازار و آشنایی با روش های تحلیل رقبا در کسب و کار

چالش های یک مدیرعامل حرفه ای

بسیاری از افراد به موقعیت شغلی خود قانع نیستند و تلاش می‌کنند توانایی‌های شغلی خود را پرورش داده و در مسیر پیشرفت حرکت کنند. مدیران عامل از جمله افراد سخت‌کوش و توانمندی هستند که برای رسیدن به جایگاه کنونی خود مسیرهای دشواری را پشت سر گذاشته‌اند. همان‌طور که این موقعیت شغلی افتخار و جایگاه محترمی دارد، چالش‌ها و دشواری‌های متعددی را نیز با خود به همراه می‌آورد. این افراد با چالش های یک مدیرعامل حرفه ای آشنا هستند و آموزش‌ها و تجربه‌های کافی را برای حل آن‌ها پشت سر گذاشته‌اند.

در ادامه با مهم ترین چالش های مدیریت در سازمان آشنا می‌شویم. انواع چالش در مدیریت سازمان عبارت‌اند از:

1. رهبری با استراتژی مقیاس پذیر مناسب

اولین چالشی که یک مدیرعامل حرفه ‌ای ممکن است با آن روبه‌رو شود مدیریت توسعه و رشد سازمان یا مقیاس‌پذیری است. هر شرکت در آغاز کار می‌تواند عملکرد خوبی داشته باشد؛ ولی ناتوانی در مقیاس‌پذیری همگام با رشد می‌تواند منجر به نتایج ناخوشایند و شکست سازمان شود.

فناوری، کارکنان و فرایندها سه عامل اصلی هستند که قبل از بررسی مقیاس‌پذیری یک کسب‌وکار باید آن‌ها را در نظر گرفت. با کمک یک استراتژی مؤثر می‌توان چشم‌انداز روشنی ایجاد کرده و بر این چالش از چالش‌ های یک مدیرعامل حرفه ای غلبه کرد. به یاد داشته باشید که یک استراتژی کارآمد برای موفقیت یک رهبر در بازار نقشی کلیدی دارد.

ساخت تیم های کارآمد و مستعد

2. ساخت تیم های کارآمد و مستعد

به گفته Goly Oy مدیرعامل و بنیان‌گذار یک شرکت فنلاندی در زمینه موبایل، یافتن و استخدام افراد دارای انگیزه کارآفرینی و مهارت‌های ترکیبی مناسب یکی از انواع چالش در مدیریت است. حال زمانی که سازمان با محدودیت منابع مختلف روبه‌رو شود این مورد از چالش های یک مدیرعامل حرفه ای بیشتر به چشم می‌آید.

ساده‌سازی روند کار، جذب افراد مستعد و دارای صلاحیت، ایجاد هم‌افزایی و برقراری اعتماد بین کارکنان نیز دشوارتر می‌شود. یافتن افراد باانگیزه، مستعد و دارای تحصیلات عالی نقش مهمی در موفقیت تیمی و ساخت یک تیم کارآمد دارد و استخدام افراد واجد صلاحیت یکی از مهم ترین چالش های مدیریت در سازمان است. توجه به اهمیت شایسته سالاری در سازمان ها یکی از نکات کلیدی موفقیت سازمان است.

3. سنت شکنی در ساختار سازمان

از دیگر چالش های یک مدیرعامل حرفه ای می‌توان سنت‌شکنی را نام برد. تغییر در فرهنگ سازمانی، ارتباطات تجاری، مقررات دولتی و نیازهای مشتری موجب می‌شود تا مدیران ساختارهای سنتی سازمان را کنار بگذارند. تغییر خط‌مشی از فرایندهای قبلی و همسو شدن با روندهای جدید در انواع سطوح مدیریتی سازمان دشواری‌های خود را دارد. در این روند معمولاً  کارکنان تحت آموزش‌های جدید قرار می‌گیرند که این نیز می‌تواند یکی دیگر از انواع چالش در مدیریت باشد. حل این چالش منجر به تمرکز، شفافیت و تأثیرپذیری بیشتر خواهد شد.

4. ایجاد انگیزه

همان‌طور که در بخش ساخت تیم مستعد گفته شد شناسایی و استخدام افراد دارای صلاحیت و باانگیزه از چالش های یک مدیرعامل حرفه ای است. با یافتن افراد مناسب برای ساخت تیم کارآمد باید بتوان در آن‌ها انگیزه ایجاد کرد. برای بسیاری از شرکت‌ها ایجاد انگیزه در افراد در شرایط سخت، حفظ و توسعه و همچنین مدیریت تنوع اهمیت زیادی دارد.

گئورگ هانسباوئر مدیرعامل حرفه‌ای یک شرکت در آلمان معتقد است که حفظ انگیزه کارمندان از مهم ترین چالش های مدیریت در سازمان است. او معتقد است که تلاش در جهت هدایت و متمرکز کردن کارکنان تأثیر زیادی در بهبود عملکرد آنان دارد.

5. اولویت بندی و تمرکز

یکی دیگر از چالش های یک مدیرعامل حرفه ای اولویت‌بندی در انجام امور است. برای موفق‌بودن هر استراتژی یا ابتکاری مدیر سازمان باید اولویت‌های خود را تعیین کرده و براین‌اساس حرکت کند. مدیریت زمان اختصاص‌یافته برای هر کار نیز نقش زیادی در سازماندهی، نظم امور و دستیابی به اهداف نهایی سازمان دارد.

برای حل مدیریت زمان، تفویض وظایف و اولویت‌بندی باید روی گام‌های استراتژیک در مسیر رشد متمرکز شد. تعیین انجام امور در یک دوره معین موجب شفافیت دستور کار و پیشگیری از اختلاف‌های داخلی می‌شود.

6. برقراری ارتباط مؤثر با کارکنان از چالش های یک مدیرعامل حرفه ای

در بسیاری از موارد مشاهده می‌شود که بین کارکنان سازمان و مدیران شکاف ایجاد می‌شود. این شکاف اثرات ناخوشایندی روی اهداف و عملکرد سازمان می‌گذارد. برقراری ارتباط مؤثر با کارکنان نیز می‌تواند از چالش های یک مدیرعامل حرفه ای باشد که می‌توان از طریق مهارت‌های ارتباطی مؤثر و به‌موقع این شکاف را به حداقل رساند.

ناتوانی در برقراری ارتباط مؤثر با کارمندان موجب آسیب‌دیدن رابطه مدیران و کارکنان شده و استرس شغلی کارکنان را نیز بیشتر می‌کند. با توسعه و تقویت مهارت‌های گفتاری و شنیداری و آگاهی از رفتارهای سازمانی می‌توان بر یکی دیگر از انواع چالش در مدیریت یعنی ارتباط مؤثر با کارمندان غلبه کرد.

مدیریت منابع انسانی

7. مدیریت منابع انسانی

بحث مدیریت منابع انسانی یکی دیگر از مهم ترین چالش های مدیریت در سازمان است که تنها مدیران حرفه‌ای و باتجربه می‌توانند با آن کنار آیند. گرچه مدیریت کارکنان دشوار است؛ ولی اخراج هرکدام از آن‌ها دشوارتر است. اخراج کارکنان به هر دلیل اعم از سوءرفتار، عملکرد ضعیف یا محدودیت منابع مالی همواره از دشوارترین بخش‌های مدیریت است.

برای مقابله با این نمونه از چالش های یک مدیرعامل حرفه ای، قبل از اخراج یک کارمند یا کارمندان باید مشکل را ریشه‌یابی کرده و دلیل اصلی آن را پیدا کنید. در مرحله بعد باید دید راهی برای حفظ آن‌ها در سازمان وجود دارد یا خیر. 

8. چالش های یک مدیرعامل حرفه ای؛ مقابله با فرسودگی شغلی

یکی از مشکلات موجود در دنیای کسب‌وکار و از چالش های یک مدیرعامل حرفه ای، فرسودگی شغلی است. آمار نشان داده است که 23 درصد از کارمندان غالباً احساس فرسودگی شغلی و 44 درصد آن‌ها گاهی این فرسودگی را احساس می‌کنند. این یک چالش دشوار برای مدیران سازمان‌ها محسوب می‌شود.

فرسودگی شغلی موجب کاهش انگیزه، روحیه و بهره‌وری کارکنان شده و سازمان در رسیدن به اهداف خود ناکام می‌ماند. همچنین مدیرانی که بدون وقفه کار می‌کنند به‌تدریج دچار فرسودگی شغلی شده و الگویی نامناسب برای کارکنان خود هستند. برای حل این چالش می‌توان با استراحت‌های منظم و مرخصی سالانه خود و کارکنان تجدید قوا کنید.

9. مشکلات عملکرد

در بازار رقابتی امروز مقابله با مشکلات مربوط به عملکرد کارکنان از چالش های یک مدیرعامل حرفه ای است. وقتی کارکنان شرکت یا سازمان وظایف خود را در زمان مقرر و به‌گونه‌ای صحیح انجام ندهند از دور رقابت خارج شده و رقیبان وارد عرصه خواهند شد. برای مقابله با این چالش و حل آن باید مشکل پیش‌آمده ریشه‌یابی و بهترین استراتژی برای حل آن اندیشیده شود.

نکته مهمی که برای حل این مشکل باید به آن دقت کرد برقراری تعادل بین دستیابی به نتایج لازم و عدم آسیب رساندن به رابطه مدیران با کارمندان است. برای مقابله با این نوع چالش از انواع چالش در مدیریت باید اهداف سازمان را برای کارکنان تبیین و نتایج مورد انتظار را برای آن‌ها ترسیم کنید.

10. مدیریت تضادهای بین کارکنان از چالش های یک مدیرعامل حرفه ای

در تمامی سازمان‌ها افرادی با انگیزه، روحیه و ویژگی‌های شخصیتی متفاوت کار می‌کنند. طبیعی است که در هر تیم بین اعضا تضاد فکری و عملی وجود داشته باشد. به همین دلیل مدیریت تضاد بین کارکنان یکی از چالش های یک مدیرعامل حرفه ای است.

عدم توجه به تضادها و حل‌نشدن آن‌ها بر بهره‌وری و روحیه کارمندان تأثیر منفی گذاشته و می‌تواند منجر به استعفای برخی از افراد برتر شود. درنتیجه عملکرد نهایی سازمان دچار مشکل می‌شود. به همین دلیل لازم است قبل از آنکه تعارض‌ها به مشکل بزرگی تبدیل شوند مدیران آن‌ها را حل کنند. یادآوری ارزش‌ها و فرهنگ سازمان به کارمندان یعنی احترام، اعتماد و مثبت‌اندیشی می‌تواند تضادها را به حداقل برساند.

11. حفظ آرامش در دوران بحرانی

تمامی سازمان‌ها و کسب‌وکارها همواره دورانی از بحران، بی‌ثباتی و آشفتگی در سازمان را تجربه می‌کنند. این امر به دلیل توسعه و تغییرات مختلف در سازمان رخ می‌دهد. این موضوع نیز می‌تواند یکی از مهم ترین چالش های مدیریت در سازمان باشد که حتی ممکن است منجر به تعدیل نیروی کار نیز شود.

ناتوانی در مدیریت انواع چالش در مدیریت در دوران بحران موجب سردرگمی، حس عدم اطمینان و سرخوردگی کارکنان و تیم‌ها می‌شود. راه‌حل این چالش از چالش های یک مدیرعامل حرفه ای جلب‌اطمینان کارکنان و برقراری ارتباط مؤثر با آن‌ها است.

روش های مؤثر برای حل چالش های یک مدیرعامل حرفه ای

روش های مؤثر برای حل چالش های یک مدیرعامل حرفه ای

برای رسیدن به بهره‌وری تیمی و دستیابی به اهداف سازمان باید با رویکردهای صحیح مقابله با چالش های یک مدیرعامل حرفه ای آشنا بوده و در موقعیت صحیح آن‌ها را به‌کار گرفت. در ادامه رویکردهای ممکن برای مقابله و حل مهم ترین چالش های مدیریت در سازمان آمده است:

  • شناسایی چالش‌ها
  • برنامه‌ریزی
  • مدیریت زمان
  • استفاده از تجربه
  • برقراری ارتباطات مؤثر
  • استفاده از روش‌های نوین
  • آموزش کارکنان و پیشرفت
  • ایجاد یک تیم کاری متعهد
  • پیشگیری قبل از بروز چالش‌های مدیریتی

اریک امرسون اشمیت تاجر و مهندس نرم‌افزار آمریکایی و از مدیران اجرایی سابق گوگل درباره مدیریت چالش های یک مدیرعامل حرفه ای معتقد است که: «مدیریت چالش‌ها مهارتی است که هر مدیر کسب‌وکار باید آن را تمرین کند. وقتی شما بتوانید مهم ترین چالش های مدیریت در سازمان را ساماندهی کنید می‌توانید با سرعت و اطمینان گام‌های درست را برای دستیابی به موفقیت برداشته و مسیر را برای رشد و پیشرفت باز کنید.» 

همچنین لری پیج کارآفرین آمریکایی و از مؤسسان گوگل نیز درباره مدیریت چالش‌ها می‌گوید: «مدیریت انواع چالش در مدیریت و کسب‌وکار از مهم‌ترین وظایف یک مدیر است. هر چالش فرصتی برای بهبود فرایندها، تقویت تیم و ایجاد تغییرات برای پیشرفت کسب‌وکار است. چالش‌ها به شما کمک می‌کنند در برابر رقبای خود قوی‌تر شوید.»

جمع‌بندی

افرادی که به‌عنوان مدیران سازمان در رأس امور قرار می‌گیرند وظایف دشواری برعهده دارند. وظایفی همچون سازماندهی و مدیریت کارکنان، برنامه‌ریزی، توسعه، اجرا و هدایت بخش‌های مختلف سازمان، اتخاذ استراتژی‌های مؤثر و موفق، تجزیه‌وتحلیل روندهای مالی و… نمونه‌هایی از وظایف مدیران ارشد سازمان‌ها است. علاوه بر این توانایی بالا در حل‌وفصل و مدیریت چالش های یک مدیرعامل حرفه‌ ای از دیگر موضوعاتی است که مدیران موفق را از مدیران معمولی متمایز می‌‌کند. مدیریت منابع انسانی، مقابله با فرسودگی شغلی، ایجاد آرامش در دوران بحران، ایجاد تیم‌های مستعد و باانگیزه برخی از مهم ترین چالش های مدیریت در سازمان هستند.

ریشه‌یابی مشکلات، اتخاذ استراتژی‌های صحیح متناسب با مشکل و همسو با سازمان، برقراری ارتباط سازنده با کارکنان، یادآوری ارزش‌ها و اهداف سازمان و برخورد قاطعانه متناسب با شرایط موجود برخی از راهکارهای رفع انواع چالش در مدیریت هستند. مشاوره با مدیران و متخصصان آموزش‌های سازمانی روشی مناسب برای مقابله با چالش های یک مدیرعامل حرفه ای است. دکتر علی ناصرحجتی از مشاوران موفق در حوزه آموزش‌های سازمانی و عارضه‌یابی سازمانی است که با تحصیلات و تجربه موفق در این حوزه آموزش‌های مفیدی در اختیار مدیران سازمان‌ها قرار می‌دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره به صفحه تماس با من مراجعه کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا