جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
داستان سرایی در محتوا

کاربرد داستان ‌سرایی در محتوا و تاثیر آن

داستان سرایی در محتوا هنری خلاقانه است که با کسب مهارت در آن می‌توانید از رقبای خود در تولید محتوا پیشی بگیرید. داستان‌سرایی (Story Telling) هنری برای تعامل با مخاطبان است و استفاده از تکنیک های Story telling در تولید انواع محتوا موجب افزایش تعامل کاربران با محتوای تولیدشده می‌شود.

افزایش تعامل کاربران موجب اشتراک‌گذاری بیشتر، افزایش لایک، افزایش بازدید از سایت و درنتیجه افزایش فروش خواهد شد. با کاربرد Story telling در تولید محتوا می‌توان مفاهیم پیچیده را به صورتی ساده بیان کرده و انگیزه کاربران برای خواندن محتوا را بیشتر کرد. در این مقاله از وب‌سایت دکتر علی ناصرحجتی  با داستان سرایی در محتوا آشنا می‌شویم.

داستان سرایی چیست؟

از آغاز خلقت بشر تاکنون داستان‌سرایی زبان مشترک تمام نژادهای بشر بوده است. داستان زبان بین‌المللی انسان‌ها است که برخی از آن‌ها واقعی و برخی دیگر تنها بداهه‌ای هستند که گوینده برای رساندن پیام و مفهوم خاصی به آن‌ها پروبال می‌دهد. داستان‌ها اشتیاق شنونده را برانگیخته و حس قرارگیری در جامعه را تقویت می‌کنند.

قصه‌گویی هنر استفاده از کلمات برای نمایش جلوه‌های یک داستان و برانگیختن تخیل شنونده است. به همین دلیل داستان سرایی در محتوا روشی مؤثر برای جلب‌توجه و انگیزه مخاطبان است. از طریق Story telling در تولید محتوا علاوه بر برقراری ارتباط با مخاطب او را درگیر روایت خود کرده و تعامل او با داستان و نویسنده بیشتر می‌شود.

داستان سرایی در محتوا

داستان سرایی در محتوا

داستان‌ها موجب تعامل بیشتر افراد و برقراری ارتباط آن‌ها با یکدیگر می‌شود. همیشه زبان داستان‌ها به‌گونه‌ای است که با خواندن یا شنیدنشان می‌توان آن‌ها را درک کرد. با درک داستان، برقراری ارتباط با آن‌ها راحت شده و می‌توان احساسی را که از قصه گرفته‌ایم با دیگران به اشتراک بگذاریم.

این ویژگی موجب می‌شود تا داستان سرایی در محتوا به عنصری حیاتی در بازاریابی تبدیل شود. درحقیقت داستان‌سرایی نقطه تمایز بین کسب‌وکارهای موفق و پویا با کسب‌وکارهای معمولی است. داستان سرایی در محتوا ابزاری ارزشمند در روند بازاریابی محتوا است که موجب می‌شود برند و کسب‌وکار شما به چشم آمده و ارتباطی عاطفی و انسانی با مخاطبان خود برقرار کنید. ممکن است این سؤال پیش آید که چگونه کاربرد Story telling در تولید محتوا می‌تواند چنین عملکرد موفقی داشته باشد.

در پاسخ به این سؤال باید گفت که کاربران و خوانندگان داستان‌ها را بیشتر از اعداد و ارقام دوست دارند و داستان‌ها جذابیت و گیرایی خاصی دارند. با کمک تکنیک های Story telling از یک طرح واقعی، ساختگی یک روایت یا شخصیت پیامی را به کاربران منتقل می‌کنید تا از این روش آن‌ها را برای خرید محصول یا خدمات خود ترغیب کنید.

شاید تعجب کنید؛ ولی برای داستان سرایی در محتوا لازم نیست محصول کسب‌وکار شما خیلی خاص باشد. همین‌قدر که بتوانید داستانی گیرا و جذاب درباره مزایای استفاده از محصول یا خدمات خود در زندگی کاربران روایت کنید نیمی از راه را پیموده‌اید.

انواع داستان سرایی برای تولید محتوا

داستان سرایی در محتوا نقش مهمی در جذب کاربران، افزایش ترافیک وب‌سایت، نرخ کلیک و دستیابی به اهداف بازاریابی دارد. در بازاریابی محتوا انواع مختلف داستان‌سرایی وجود دارد و انتخاب نوع داستان به مخاطبان هدف، برند و اهداف بازاریابی بستگی دارد و هنگام کاربرد Story telling در تولید محتوا باید این موارد مهم را در نظر گرفت. انواع Story telling در بازاریابی محتوا عبارت‌اند از:

  • داستان‌سرایی روایی: سنتی‌ترین نوع داستان‌سرایی که در آن با یک داستان کامل شامل آغاز، بدنه و پایان روبه‌رو هستیم. این نوع Story telling را می‌توان ازطریق رسانه‌های اجتماعی، پست‌های وبلاگ و ویدئوها که از ساختار روایی استفاده می‌کنند انجام داد.
  • داستان‌سرایی برند: در این نوع داستان‌ سرایی در محتوا روایت کاملی درباره برند، ارزش‌ها و شخصیت آن بیان می‌شود. داستان‌سرایی برند را می‌توان از طریق صفحات «درباره ما»، وبلاگ شرکت یا سازمان و محتواهای دیگری که شخصیت برند را برجسته می‌کنند انجام داد.
  • داستان‌سرایی محصول: در داستان‌سرایی محصول که می‌توان آن را یک نمونه کامل از داستان سرایی در محتوا نامید بر مزایای محصول، خدمات و اینکه چگونه می‌تواند نیاز کاربر را حل کند متمرکز می‌شود.
  • داستان‌سرایی مشتری: نوع دیگری از کاربرد Story telling مربوط به تجربیات مشتریان و ویژگی‌های منحصربه‌فرد محصول شما است. اینکه برند شما چگونه مشکل یا نیاز خریداران را رفع کرده است. داستانی از توصیفات مشتریان، مطالعات موردی و داستان‌های موفقیت که می‌تواند نظر سایر کاربران را به خود جلب کند.
  • داستان‌سرایی صنعت: در داستان‌سرایی صنعت چگونگی قرارگیری برند را در صنعت و حوزه گسترده‌تر بیان می‌کند. این نوع داستان‌سرایی را می‌توان با استفاده از اخبار صنعت و قطعات رهبری فکری انجام داد.  
ویژگی های یک داستان خوب

ویژگی های یک داستان خوب

برای موفقیت در حوزه داستان سرایی در محتوا باید آنچه روایت می‌کنید ویژگی‌های منحصربه‌فردی داشته باشد که نه‌تنها خود از روایت آن لذت ببرید؛ بلکه برای خوانندگان نیز گیرا باشد. یک داستان جذاب و باکیفیت باید ویژگی‌های زیر را داشته باشد:

  • آموزشی و سرگرم‌کننده: یک داستان جذاب علاوه بر درگیرکردن خواننده موجب می‌شود تا کاربر، منتظر ادامه ماجرا باشد. همچنین یک داستان باکیفیت به دانش خواننده می‌افزاید.
  • سازمان‌یافته: یکی از تکنیک های Story telling سازمان‌دهی فشرده و پیروی از یک انسجام است. با این ویژگی پیام داستان منتقل شده و خواننده داستان را درک می‌کند.
  • جهان‌شمول: از دیگر ویژگی‌های یک داستان باکیفیت و جذاب فراگیر بودن آن است. بهترین داستان‌ها به تمام خوانندگان و کاربران مرتبط بوده و درباره احساسات و اتفاقات مشترک سخن می‌گویند.
  • ماندگاری: الهام‌بخشی، شوخ‌طبعی، قهرمان‌سازی و… از ویژگی‌های مهم داستان سرایی در محتوا است که در طول سفر مشتری آن را در ذهن مخاطبان ماندگار می‌کند.

تکنیک های Story telling

کلید طلایی داستان سرایی در محتوا خلق یک داستان با خط داستانی جذاب و باکیفیت است. با خلق چنین اثر باکیفیتی می‌توان مخاطبان را مجذوب روایت خود کرده و آن‌ها را در سیر داستان درگیر کنید. باید توجه داشت که داستان شما باید متناسب با پیام برند و اهداف بازاریابی شما باشد. برای دستیابی به این هدف باید تکنیک های Story telling را رعایت کرد که عبارت‌اند از:

  • تمرکز روی مخاطب: داستان باید با علایق، سلیقه، هدف، نیازها و نقاط درد مخاطبان همسو باشد. با این روند میزان درگیری کاربران با داستان شما بیشتر می‌شود.
  • شروع با قلاب: یکی از بهترین تکنیک‌ها هنگام کاربرد  Story tellingدر تولید محتوا شروع داستان با یک قلاب است. منظور از قلاب چیزی است که مخاطبان را درگیر کرده و آن‌ها را برای دنبال‌کردن داستان تشویق می‌کند. چیزی مانند یک سؤال جالب یا یک واقعیت شگفت‌انگیز
  • تصویرسازی ذهنی: در کاربرد Story telling در تولید محتوا استفاده از زبان توصیفی و تصاویر واضح برای خلق تصویر در ذهن مخاطبان نقش زیادی در جذب آن‌ها دارد. درنتیجه این داستان سرایی در محتوا علاوه بر تأثیرگذاری، در ذهن کاربر ماندگارتر می‌شود.
  • ایجاد ارتباط عاطفی: برقراری ارتباط عاطفی هنگام داستان‌سرایی موجب برانگیخته‌شدن احساسات مخاطب شده و رابطه‌ای عمیق شکل می‌گیرد. برای داستان سرایی در محتوا و برای تأثیر‌گذاری عمیق، داستانی را انتخاب کنید که احساسات مرتبط با برند شما و مخاطبان هدف را برانگیزد.
  • ایجاد چالش: یکی دیگر از تکنیک های Story telling وجود تضاد و چالش در داستان است. با ایجاد چالش در داستان مخاطب درگیر داستان می‌شود.
  • تکنیک ساده‌گویی: یک داستان جذاب در عین گیرا بودن باید قابل پیگیری و درک باشد. به‌جای پیچیده کردن داستان آن را ساده نگاه‌ دارید و روی پیام اصلی تمرکز کنید.
  • تثبیت فراخوان اقدام به عمل: آنچه را که دوست دارید مخاطبان بعد از داستان انجام دهند، مشخص کنید.
فرایند داستان سرایی چگونه است؟

فرایند داستان سرایی چگونه است؟

برای موفقیت در داستان سرایی در محتوا باید مسیر درست را انتخاب کرده و تمام تکنیک های Story telling را رعایت کنید. داستان‌سرایی اصولی فرایند مشخصی دارد که در ادامه به آن می‌پردازیم.

1. استراتژی مشخص

در دنیای بازاریابی بدون داشتن یک استراتژی‌ بازاریابی اثربخش نمی‌توان موفق بود. این مطلب درباره داستان‌سرایی در تولید محتوا نیز صدق می‌کند. برای داشتن بهترین استراتژی باید به این نکات توجه کنید: دقت روی موضوع انتخابی و متناسب با برند و مخاطبان، شخصیت‌سازی قوی، جستجوی چالش‌ها، مشکلات و ارائه راه‌حل.

2. داستان سرایی در محتوا؛ شناخت مخاطب

دومین فرایند در کاربرد Story telling در تولید محتوا شناخت دقیق مخاطبان است. قبل از شروع هر کار باید پرسونای کاربران و بازار هدف را شناسایی کرده و سیر داستانی مشخص و متناسب با آن‌ها را طرح‌ریزی کرد. گرچه این فرایند پیچیدگی‌های خاص خود را دارد؛ ولی نتیجه‌ آن نقش زیادی در جذب مخاطبان دارد.

3. تعریف پیام اصلی

در داستان سرایی در محتوا کیفیت حرف اول را می‌زند و کمیت چندان به کار نمی‌آید. مهم نیست داستان شما چند صفحه باشد؛ بلکه باید پیام اصلی آن مشخص بوده و بتوانید به‌درستی به مخاطبان منتقل کنید. پیام داستان، حکم پی ساختمان را دارد که باید از بنیان به‌صورت اصولی پی‌ریزی شده باشد.

برای تولید یک داستان موفق و جذاب باید به 6 سؤال پاسخ داد. با پاسخ به این سؤالات ایده‌های جدیدی برای خلق محتوای جذاب در ذهن شما شکل می‌گیرد. این 6 سؤال اساسی عبارت‌اند از:

  • چرا؟
  • کجا؟
  • چگونه؟
  • چه کسی؟
  • چه زمانی؟
  • چه چیزی؟

مزایای داستان سرایی در محتوا

کاربرد Story telling در تولید محتوا تأثیر زیادی روی اهداف بازاریابی و جذب مخاطبان بیشتر دارد. مهم‌ترین مزایای داستان سرایی در محتوا عبارت‌اند از:

  • ایجاد انگیزه در مخاطبان
  • سازمان‌دهی محتوا
  • افزایش مشارکت اجتماعی
  • ساده‌کردن مفاهیم
  • شخصی‌سازی مشکلات مخاطبان
  • متمایزشدن از رقبا
  • درگیرکردن احساسات مخاطبان
  • جذاب‌تر شدن محتوا

برای یک داستان‌سرایی موفق باید تمام حواس شما روی مخاطب متمرکز شود. علاوه بر جلب‌توجه مخاطب، باید خط سیر داستان به‌گونه‌ای باشد که با کاربران رابطه عاطفی ایجاد کرده و به سؤالات آن‌ها پاسخ دهید. علاوه بر این ،برای داستان سرایی در محتوا باید ساختار اصلی داستان حفظ شود. انسجام، یکپارچگی، تعلیق و فراز و فرودها نمونه این ساختارها و قوانین هستند. حس هم‌ذات‌پنداری مخاطبان با داستان از دیگر تکنیک های Story telling است؛ در صورتی که مخاطب بتواند موقعیت‌ها و شخصیت‌ها را درک کند. همچنین داستان باید به‌گونه‌ای باشد که مخاطب پیگیر آن بوده و نتواند دست از خواندن یا دنبال‌کردن داستان بردارد.

داستان سرایی در محتوا؛ معیارهای مهم در سنجش تأثیر داستان سرایی

داستان سرایی در محتوا؛ معیارهای مهم در سنجش تأثیر داستان سرایی

با به‌کارگیری بهترین تکنیک های Story telling می‌توان داستانی جذاب خلق کرد و با کمک آن شاهد بالاترین میزان بازگشت سرمایه بود. داستان سرایی در محتوا وقتی بر طبق اصول بوده و از قوانین طلایی پیروی کند می‌تواند انقلابی در بازاریابی محتوا پدید آورد. مهم‌ترین معیارهای سنجش میزان تأثیر داستان‌سرایی در بازاریابی محتوا عبارت‌اند از:

  • تولید لید (سرنخ): یک داستان باکیفیت و جذاب نقش زیادی در تولید سرنخ دارد. با دنبال‌کردن لیدها و دستیابی به پرسونای مشتری به علایق کاربران پی می‌برید. با استفاده از یک داستان خوب می‌توانید کاربران را به مشتریان حقیقی تبدیل کنید.
  • تعامل: معیارهایی مانند تعداد کلیک، بازدید، نظرات و اشتراک‌گذاری از دیگر معیارهای اثرگذار هستند. باتوجه‌به این معیارها می‌توان پی برد که کاربران به چه میزان با محتوای تولیدشده تعامل دارند.
  • آگاهی از برند: تأثیر داستان سرایی در محتوا روی آگاهی از برند امری انکارناپذیر است. میزان این اثر را می‌توان ازطریق نظرسنجی‌های برند و رسانه‌های اجتماعی دنبال کرد.
  • نرخ تبدیل: از دیگر معیارهای مهمی که اثربخش‌بودن کاربرد Story telling در تولید محتوا را نشان می‌دهد میزان نرخ تبدیل است. با به‌کارگیری تکنیک های Story telling می‌توان کاربران را به مشتریان حقیقی تبدیل کرد.
  • نرخ بازگشت سرمایه: آخرین معیاری که تأثیر داستان سرایی در محتوا را نشان می‌دهد میزان بازگشت سرمایه است. باتوجه‌به این معیار و تأثیر داستان شما روی کاربران می‌توانید ایده خوبی از تأثیر داستان‌سرایی خود روی خط نهایی به دست آورید.

نقش داستان سرایی در موفقیت استراتژی های بازاریابی

هدف از استراتژی‌ دیجیتال مارکتینگ جلب‌توجه مخاطبان، افزایش آگاهی برند، رفع نیازها یا مشکلات مشتریان و درنهایت کسب سهم مناسب از بازار هدف است. بهترین روش در دستیابی به این اهداف مهم داستان سرایی در محتوا است. جلب‌توجه مخاطبان و تبدیل آن‌ها به مشتریان حقیقی کاری دشوار است؛ ولی با به‌کارگیری تکنیک های Story telling می‌توان توجه، احساسات، تمرکز و ذهن کاربران را درگیر کرد. با کاربرد Story telling در تولید محتوا می‌توان شخصیت برند را در داستان گنجانده و کاربران را برای خرید خدمات یا محصولات ترغیب کرد.

جمع‌بندی

تولید محتوا یکی از بهترین استراتژی‌های بازاریابی موفق است. دراین‌بین داستان سرایی در محتوا روشی کارآمد و مؤثر برای جذب مخاطبان و تبدیل آن‌ها به مشتریان حقیقی است. با استفاده از تکنیک های Story telling می‌توان کاربران را درگیر داستان کرده و با افزایش آگاهی از برند سهم مناسبی از بازار هدف را کسب کرد. تصویرسازی ذهنی، تمرکز روی مخاطب و ایجاد چالش چند نمونه از تکنیک‌های داستان‌سرایی در محتوا هستند. سازماندهی محتوا، ساده‌سازی مفاهیم، متمایزشدن از رقبا، افزایش مشارکت اجتماعی و ایجاد انگیزه در مخاطبان چند مورد از مزایای Story telling هستند.

برای موفقیت در بازاریابی از طریق تولید محتوا باید استراتژی‌های کارآمدی تدوین کرد. برای رسیدن به این هدف مشاوره با متخصصان باتجربه این حوزه نقش زیادی در موفقیت کسب‌وکار شما و بازاریابی محتوا خواهد داشت. دکتر علی ناصرحجتی دارای تحصیلات عالی در حوزه مشاوره مارکتینگ و دیجیتال مارکتینگ و طراح استراتژی‌های موفق بازاریابی با سال‌ها تحقیق، تجربه و فعالیت تجارب ارزشمندی در این زمینه دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره به صفحه تماس با من مراجعه کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا