هر آنچه که باید در مورد ایندکس اول موبایل گوگل بدانید.

ایندکس اول موبایل گوگل تغییراتی را در دنیای بازاریابی ایجاد کرده است و البته دلایل خاص خود را نیز دارد. اکنون بازاریابان میخواهند بدانند که این الگوریتم گوگل چگونه روی نتایج جستجو اثر میگذارد.
ایندکس اول موبایل به این معنی است که گوگل موقع تصمیمگیری در مورد رتبهبندی محتوا، سایتهای بهینهسازی شده برای دستگاههای موبایل را در اولویت قرار میدهد. اگر سایت شما نسخه مخصوص موبایل یا طراحی ریسپانسیو دارد، گوگل ممکن است براساس عملکرد سایتتان در نسخه موبایل، اقدام به رتبهدهی به محتواهای شما کند. بنابراین اگر گوگل تا این حد برای سایتهای بهینه شده برای دستگاههای موبایل اهمیت قائل است، شما نیز باید بر اهمیت آن واقف شوید.
قبل از هر چیزی، اگر میخواهید که گوگل محتواهای شما را به جستجوکنندگان نشان دهد، باید نحوه بررسی سایت خود توسط خزندههای این موتور جستجو را بدانید. در غیر این صورت نمیتوانید در گود رقابت باقی بمانید. البته هنوز برای ساخت نسخه موبایل و بهینهسازی سایت برای دستگاههای همراه دیر نشده است و گوگل بهآرامی در حال تطبیق استراتژی جدید خود است و اجرای کامل آن به طول میانجامد.
ایندکس اول موبایل چیست؟
ایندکس اول موبایل را میتوان استراتژی جدید گوگل برای ارائه نتایج جستجوی مرتبطتر به کاربران موبایل تعریف کرد. در واقع این موتور جستجو تعداد مشخصی از وبسایتها که معیارهای طراحی موبایل فرندلی این شرکت را رعایت کردهاند را انتخاب کرده است و اکنون از نسخههای موبایل آنها برای پربارتر کردن صفحه نتایج خود استفاده میکند. میتوان اینگونه گفت که سایت شما انتخاب شده است تا در استراتژی ایندکس اول موبایل گوگل نقشآفرینی کند. در سرچ کنسول گوگل اطلاعیههای لازم در این زمینه به شما اعلام میشود.
از این منظر، گوگل سایت موبایلی شما را در ابتدا ایندکس میکند. همچنین برای اطلاع جستجوکنندگان، اطلاعات نسخه موبایل سایتتان را در صفحه نتایج نشان میدهد. البته این به این معنا نیست که نسخه دسکتاپی سایت شما دیگر وجود ندارد یا ایندکس نمیشود. اگر شخصی کلمه کلیدی مرتبط با کسب و کار شما را در دسکتاپ جستجو میکند، او همچنان نسخه دسکتاپی سایت شما را پیدا خواهد کرد.
در گذشته گوگل برای رتبهبندی و ایندکس یک سایت فقط نسخه دسکتاپ آن را در نظر میگرفت، اما امروز دیگر اینگونه نیست. از آنجایی که کاربران موبایلی زمان بیشتری را صرف جستجو و بررسی از سایتها میکنند، گوگل فهمیده است که باید محتوای بهتری را به این دست از کاربران نمایش دهد.
اما چه چیزی یک سایت را موبایل فرندلی میکند و چگونه باید بفهمیم که سایت ما برای ایندکس اول موبایل گوگل آماده است؟ در ادامه به توضیح این موارد میپردازیم.
تغییرات اصلی ایجاد شده در ایندکس اول موبایل گوگل در سال 2018 کداماند؟
در مارس سال جاری، گوگل اعلام کرد که یکسری تغییرات اولیه را در استراتژی ایندکس اول موبایل خود ایجاد کرده است. اگر سایت شما در موج اول، دوم یا سوم این بروزرسانی قرار نگرفت نگران نباشید. به یاد داشته باشید که گول در سال 2016 حدود 130 تریلیون صفحه وب را ایندکس کرد. بنابراین ایندکس کردن تمام صفحات وب برای گوگل مدتی طول خواهد کشید.
به علاوه، برخی سایتها هنوز نسخه موبایل ندارند. اگر سایت شما از طراحی ریسپانسیو یا نسخه جایگزین موبایل استفاده نمیکند، به احتمال بسیار زیاد نمایش خوبی در نمایشگرهای موبایل نخواهد داشت. برای حل این مشکل شما همچنان وقت دارید. برخی تغییرات ایجاد شده مرتبط با نحوه ایندکس صفحات در گوگل عبارتاند از:
- توزیع بیشتر محتواهای موبایل فرندلی برای کاربران گوشیهای هوشمند، تبلتها و دستگاههای مشابه
- برای سایتهای مشمول، گوگل در صورت وجود نسخه موبایلی در یک آدرس دیگر، آن را نمایش میهد (برای مثال m.yoursite.com به جای yoursite.com)
- صفحات وبسایتهایی با طراحی داینامیک خوب که برای دستگاههای موبایل بهینهسازی شده باشند به کاربران موبایلی نمایش داده خواهد شد.
- گوگل سایتهای بهینه سازی شده برای دستگاههای موبایل را به سایتهای AMP ترجیح میدهد.
گوگل در مورد ایندکس اول موبایل چه میگوید؟
گوگل در همان ابتدا در مورد استراتژی جدید خود به شفافسازی پرداخت و نگرانیها را از بین برد. بنابراین حداقل در کوتاه مدت این تغییرات تاثیر چندانی روی رتبه سایتها نخواهد داشت. همچنین گوگل اعلام کرده است که از یک بات جدید به نام smartphone agent استفاده خواهد کرد. از این بات برای شناسایی سایتهایی که معیارهای موبایل فرندلی گوگل را رعایت کردهاند استفاده میشود.
اگر سایت شما فقط نسخه دسکتاپ دارد و فاقد نسخه موبایل جایگزین است، یا اگر سایتتان از طراحی ریسپانسیو استفاده میکند، فعلا تغییری در جایگاه آن ایجاد نخواهد شد. این گفته در مورد کسانی که از canonical AMP استفاده میکنند نیز صادق است.
به علاوه، گوگل به صورتی شفاف اعلام کرده است که ایندکس اول موبایل، حداقل برای حالا، ارتباطی با رتبه واقعی سایت ندارد و فعلا فقط با جمعآوری محتوا برای این موتور جستجو مرتبط است. یعنی اگر سایتتان نسخه موبایل دارد یا از طراحی ریسپانسیو استفاده میکند، تغییری در جایگاه و رتبه آن در صفحه نتایج موتورهای جستجو ایجاد نمیشود. گوگل براساس همان روند سابق به استخراج اطلاعات از سایتتان ادامه خواهد داد.
با این حال، اگر چند آدرس برای نسخه دسکتاپ و موبایل سایت خود دارید، ترجیح گوگل بر این است که نسخه موبایل را را به کاربران گوشیهای هوشمند و تبلتها پیشنهاد دهد.
چگونه یک استراتژی ایندکس اول موبایل برای سایت خود بسازیم؟
موارد بالا را گفتیم تا به این نکته برسیم که چگونه میتوان یک استراتژی ایندکس اول موبایل برای سایت طراحی کرد. داشتن چنین استراتژی باعث میشود که نام سایت شما نیز در لیست ایندکس اول موبایل قرار بگیرد و همچنین در آینده آسیبی به رتبه سایتتان وارد نمیشود. در ادامه روشهای طراحی استراتژی ایندکس اول موبایلی گوگل ذکر شده است.
فایلهای XML و نقشههای رسانهای سایت را اضافه کنید.
فایلهای XML و نقشههای سایت HTML برای سالهاست که وجود دارند. این فایلها به گوگل میگویند که شما چه موقع محتواهای جدید منتشر میکنید و به این صورت محتواهایتان سریعتر ایندکس میشوند.
نقشههای رسانهای سایت عملکردی مشابه با نقشههای سایت XML دارند ولی تفاوت این است که در آنها به جای متن، از فایلهایی مانند تصاویر و ویدئوها استفاده میشود. در بسیاری از صفحات سایتها از هیچ متنی استفاده نشده است و فقط فایلهای رسانهای در آنها یافت میشود و گوگل میخواهد و میتواند که این موارد را ایندکس کند.
اگر کاربر سیستم مدیریت محتوای وردپرس هستید، آسانترین راه برای ایجاد XML و نقشه رسانهای سایت این است که پلاگین Yoast را نصب کنید. این پلاگین به صورت خودکار نقشههای سایت را ایجاد میکند و شما دیگر نگرانی در مورد کدها یا سایر جزئیات نخواهید داشت.
محتوای با کیفیت
یکی از اشتباهات رایج بازاریابان هنگام ایجاد وبسایتهای موبایل فرندلی است که نمایش برخی محتواهای خاص در نسخههای موبایل را غیرفعال میکنند. به هیچ عنوان نباید این کار را انجام دهید. نیاز محتوایی کاربران موبایلی دقیقا به اندازه کاربران دسکتاپی است. آنها نیز به متن، تصاویر، ویدئوها و سایر محتواهای رسانهای علاقهمند هستند. بنابراین آنها را از تماشای نسخه کامل سایت خود در دستگاههای همراه محروم نکنید.
در عوض تمرکز خود را روی تولید محتوای باکیفیت که خواسته هر جستجوکننده است قرار دهید. موضوعات خاص و مهم را با جزئیات دقیق توضیح دهید، از فایلهای گرافیکی و رسانهای برای نشان دادن مقصود خود استفاده کنید و بهینهسازی دیتاهای متا را در دستور کار قرار دهید.
ایندکس اول موبایل نباید هیچ تاثیری روی طول یا کیفیت محتوای شما داشته باشد. حتی کوچکترین گوشیهای هوشمند نیز به اندازه کافی برای خواندن یک مقاله بزرگ هستند؛ بنابراین کاربران خود را از تماشای نسخه کامل محروم نکنید.
دادههای متا بهینهسازی شده را اضافه کنید.
دادههای متا را به عنوان روشی برای ارتباط با کاربران و موتورهای جستجو در نظر بگیرید. انواع مختلفی از دادههای متا وجود دارد و شما باید مطمئن شوید که نوع درستی از آن را بهینهسازی میکنید.
در ابتدا، عنوانها و توضیحات متا باید در نسخههای دسکتاپ و موبایل با یکدیگر مطابقت داشته باشند. این دو بخش از جمله اولین بخشهایی هستند که یک کاربر در موقع جستجو در صفحه نتایج گوگل با آنها مواجه میشود. اگر یک کاربر در موبایل خود به جستجو بپردازد، باید همان عنوان و توضیحات متا را ببیند. تصاویر نیز در اینجا اهمیت دارند. مطمئن شوید هر تصویری که در سایت خود آپلود میکنید از خاصیت alt برخوردار است.
SCHEMA MARKUP را تنظیم کنید.
Schema Markup به گوگل کمک میکند تا بفهمد سایت شما شامل چه مواردی میشود. گزینههای بسیار زیادی برای Schema Markup وجود دارد، ولی شما نیازی نیست که از همه آنها استفاده کنید و فقط باید وقتی به سراغ آنهایی بروید که به موتورهای جستجو کمک کنند.
در سایت Schema.org میتوانید اطلاعات زیادی در مورد نحوه اجرایی کردن Schema Markup و اینکه کدام نوع از آن برای شما و بازدیدکنندگان سایتتان مناسبتر خواهد بود به دست آورید.
نکته مهمی از Schema Markup که به ایندکس اول موبایل مربوط میشود این است که Schema Markup باید در هر دو نسخه سایتتان مشابه باشد. اگر یک آدرس موبایل جداگانه دارید، مطمئن شوید که Schema Markup اضافه شده همانی است که در نسخه دسکتاپ اضافه کردهاید و برعکس.
از محتواهای قابل گسترش استفاده کنید.
پیشتر در سئو ترفندی به نام «محتواهای مخفی» وجود داشت که افراد میتوانستند متن را همرنگ پس زمینه درآورند و از طریق استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی سیستم موتورهای جستجو را فریب دهند. این ترفند امروزه دیگر جواب نمیدهد. البته استفاده از محتواهای مخفی میتواند در بهبود تجربه کاربری موثر باشد و سایتتان را بیشتر موبایل فرندلی کند. به طور خاص ما در مورد محتواهای قابل گسترش صحبت میکنیم.
این سبک از طراحی را احتمالا در سایتهای مختلفی دیدهاید. برخی از طراحان و بازاریابان آن را آکوردئون محتوا مینامند. این سبک نوعی از محتوا است که شما روی هدلاین آن کلیک میکنید و محتوا برایتان باز میشود.
سرعت بارگذاری سایت را بهینهسازی کنید.
وقتی در مورد بهینهسازی سایت برای دستگاههای موبایل صحبت میکنیم، سرعت بارگذاری سایت اهمیت ویژهای پیدا میکند. افراد این روزها بسیار عجله دارند و میخواهند که سریعترین راه برای یافتن پاسخ سوالات خود را پیدا کنند. آنها قطعا منتظر نخواهند که سایت کند شما لود شود.
گوگل ابزاری به نام PageSpeed Insights را عرضه کرده است که با کمک آن میتوانید بفهمید که بارگذاری سایتتان در دستگاههای دسکتاپ و موبایل چقدر طول میکشد.
روی تجربه کاربری در موبایل کار کنید.
وبسایت خود را در یک دستگاه موبایل بازبینی کنید و از دید یک بازدیدکننده آن را مورد بررسی قرار دهید. صفحات مختلف را ببینید. سعی کنید از قابلیت جستجو استفاده کنید. روی دکمههای ناوبری و متنها کلیک کنید.
وقتی متوجه مشکلی شدید، آن را یادداشت کنید. برای مثال، لینکهای ناوبری در نسخه موبایل باید به اندازهای بزرگ باشند که افرادی با دستهای بزرگ نیز بتوانند به صورت صحیح از آنها استفاده کنند. اگر در کلیک کردن روی لینک با مشکل مواجه شدید، باید تغییراتی را در طراحی نسخه موبایل سایت خود اعمال کنید.
از صفحات موبایلی پرشتاب (AMP) استفاده کنید.
AMP (Accelerated Mobile Pages) یا صفحات موبایلی پرشتاب روشی خوب برای قابل دسترستر کردن سایت برای کاربران موبایلی است. اگر هنوز از آن استفاده نکردهاید، اکنون باید این کار را انجام دهید.
در سیستم وردپرس یک پلاگین AMP وجود دارد که کار را برایتان بسیار ساده میکند. فقط کافی است که پلاگین را نصب کرده و دستورالعملها را دنبال کنید. اگر سایتتان دارای دو نسخه AMP و غیر AMP است، گوگل طبعا نسخه موبایل فرندلی را ایندکس میکند.
ایندکس اول موبایل گوگل چگونه روی رتبه تاثیر میگذارد؟
اگر بعد از خواندن این مقاله در مورد رتبه سایت خود در موتور جستجوی گوگل نگران شدهاید، به شما حق میدهیم. شما قطعا میخواهید بدانید که آیا این بروزرسانی جدید روی رتبه شما اثرگذار خواهد بود یا نه. اما به شما میگوییم که نگران نباشید.
گوگل در حال حاضر از ایندکس اول موبایل به عنوان یک فاکتور رتبهبندی استفاده نمیکند. از آنجایی که هنوز بسیاری از سایتها عضو ایندکس اول موبایل نیستند، عقلانی نیست که گوگل برخی سایتها را به خاطر عدم مشارکت در برنامه جریمه کند.
در ابتدا باید یک نکته را شفافسازی کنیم. اول بودن موبایل به معنای موبایل صرف نیست. به عبارت سادهتر، اگر سایتتان نسخه بهینهسازی شدهای برای دستگاههای موبایل ندارد، شما همچنان میتوانید به گرفتن رتبه امیدوار باشید و خللی در رتبه گرفتن به وجود نخواهد آمد.
البته گوگل اعلام کرده است که کاربران موبایلی را در اولویت قرار خواهد داد. بنابراین در آیندهای نه چندان دور سایتهای بهینهسازی شده برای دستگاههای موبایل نسبت به سایر سایتها اولویت نمایش دارند. بسیاری از مالکان سایتها ممکن است به این تغییرات گوگل واکنش نشان دهند و در مورد آن نگران باشند. رویکرد بهتر این است که دلایل پشت پرده تصمیم گوگل را آنالیز کنید تا بدانید قدمهای بعدی غول جستجو چیست.
پرسش و پاسخ در مورد ایندکس اول موبایل در سال 2018
در ادامه به برخی سوالات رایج شکل گرفته در ذهن مدیران سایتها در مورد ایندکس اول موبایل پاسخ گفتهایم.
آیا گوگل اهمیت میدهد که ما یک سایت موبایلی یا طراحی ریسپانسیو داریم؟
سایت موبایلی درواقع یک سایت جداگانه است که برای کاربران موبایل طراحی شده است و معمولا در ابتدای آدرس خود یک M به معنای Mobile دارد. طراحی ریسپانسیو نیز روشی برای نمایش دادن یکسان یک سایت در دسکتاپ و موبایل است و متن و المانهای سایت را با اندازه نمایشگر تطبیق میدهد.
همانطور که بالاتر هم گفتیم، گوگل میخواهد یک محتوای یکسان را به کاربران دسکتاپی و موبایلی نمایش دهد؛ با این استدلال استفاده از طراحی ریسپانسیو یا واکنشگرا میتواند رویکرد خوبی باشد.
چطور بدانم که گوگل چگونه سایت من را ایندکس میکند؟
با استفاده از ابزار Fetch و Render در سرچ کنسول گوگل میتوانید چک کنید که آیا گوگل از دادههای موبایل برای نتایج جستجو استفاده میکند یا خیر.
گوگل چگونه سیگنالهای رتبهبندی آنها را دریافت میکند؟
گوگل هنوز به دریافت سیگنالهای رتبهبندی از سایتهای دسکتاپ که نسخه موبایل، طراحی ریسپانسیو و صفحات موبایلی پرشتاب ندارند ادامه میدهد.
کلام آخر
هیچ دلیلی برای ترس از ایندکس اول موبایل گوگل وجود ندارد. این الگوریتم جدید هنوز در ابتدای راه خود است و سایتهای زیادی تحت تاثیر آن قرار نگرفتهاند. اما این آپدیت جدید به شما از تغییرات آینده گوگل خبر میدهد. گوگل محتوای باکیفیت میخواهد. گوگل همچنین میخواهد که سایتها نمایش بهتری در دستگاههای موبایل داشته باشند.
رفرنس:اژانس دارت
برای به اشتراک گذاشتن این مطب در شبکه های اجتماعی از لینک های زیر استفاده کنید:
کسب اطلاعات بیشتر